Az észtek csak néztek

Michel Platini, az UEFA elnöke meglepetten tekintett körbe kedd este a Puskás Ferenc stadionban, mert fél órával a találkozó kezdete előtt alig látott nézőt a hatalmas létesítményben. Nem mondom, máskor sem roskadoznak a lelátók, mégis eltűnődött az ember, hogy az Ebrendezési pályázat bejelentésének napján néhány szektor úgy festett, mint a régóta használaton kívül lévő felső karéj. Bukarest megtette hatását... Olyannyira, hogy a megjelentek között is akadt, aki azt mondta a magyar–észt vb-selejtezőt megelőzően: „Meglehet, jobban járnánk, ha a román–törököt néznénk.”

A kisszámú közönség azonban hamar lelkessé vált, mert hat perc alatt kétszer is vezetést szerezhetett volna a meccset nem „román” tempóban kezdő válogatott. Előbb – Dzsudzsák lövésnek szánt „átadása” után – Németh labdáját a felső léc hárította, majd Jääger mentett a kapuvonalról; ennyi szurkoló, úgy látszik, kevés ahhoz, hogy besóhajtsa a gólt...

Be kellett vonni hát az ellenfelet, és a csak mérsékelt tudású vagy különlegesen együttműködő partnerrel alkalmazható „együttes” támadás tökéletesen sikerült: Dzsudzsák Reintamhoz passzolt, aki Klavant találta el, s a meghökkent védőtársról a jobb felső sarokba jutott a labda (15. perc: 1-0). Az észtek annyira megzavarodtak, hogy a huszonegyedik percben már nem is volt rájuk szükség: Koman passzát Hajnal küldte a kapuba (2-0). A nézőtéri „családi kör” kettős ünnepséget rendezett, mert a második gól után a műsorközlő arról értesítette a publikumot, hogy Bukarestben a szünetben 1-0-ra vezetnek a törökök. A fogadtatás alapján ennél jobb bemondása nem lehetett...

Habár a „gólszerző: Németh” ennél is üdítőbben hatott volna, de a csatár a jobb kapufa mellé perdített, igaz, ez senkinek sem szegte kedvét, olyan fölényben futballozott a magyar csapat. S a negyvenegyedik percben magyar pályán manapság ritkán látható alakítást produkált Böde: a félvonalról indult, elvitte a labdát a tizenhatosig, majd a szólóhoz méltó bal sarkos lövéssel zárta a látványos egyéni akciót (3-0).

A félidőben három? A néző még úgy is csak ámult, hogy a vetélytárs a világrangsor ibolyaszerény nyolcvanötödik helyezettje volt...

Tarmo Rüütli, az észtek szövetségi kapitánya a szünetben kettőt cserélt, és a kétszáz szurkolóból álló vendég tábor hölgy tagjai sikongatni kezdett, amikor Ojamaa, a cserejátékosok egyike bemutatott három jó cselt. Az meg már maga volt a balti mennyország, hogy a negyvennyolcadik percben Kink, a győri légiós jobbról ballal pontosan a „hosszú” sarokba küldte a labdát (3-1). A hamar belelendülő Ojamaa néhányszor később is zűrzavart keltett a magyarok körében, és amikor újabb szlalomfutása után Mosnikov átadását Zenjov közelről a kapu mellé lőtte, az első félidőtől megmámorosodó közönség mindjárt „ébresztőt” követelt. Egervári Sándor szakvezető az újonc Devecseri becserélésével igyekezett stabilabbá tenni az ellenfél felélénkülésétől ingataggá vált védelmet, és húsz perc szorongás múltán szűnni is kezdett az észt attak. Sőt a hatvankilencedik percben Koman a tizenhatosnál finoman játszotta meg Némethet, aki – a nehézkesen mozduló Pareiko kapus mellett – a jobb sarokba lőtt (4-1).

Ez után a román–török 0-2-ről informálták a drukkereket, és a Bogdán kapuja mögötti magyar tábor rázendített a „ki nem ugrál, büdös román” rigmusra. A magyar csapat három góllal vezetett, a nyolcadik fordulóban visszafoglalta a csoport második helyét, de ez nem volt elég az ultrák teljes boldogságához... Mások viszont józan örömmel fogadták az állást és még derűsebben, hogy a nyolcvanötödik percben Dzsudzsák szabadrúgása a sorfalon irányt változtatva a jobb sarokba perdült (5-1). Budapest nem Bukarest: a román sokkon túljutó magyar együttes olyan elsöprő győzelmet aratott, amilyet Andorra-, Liechtenstein-, San Marino-szintű válogatottak ellen szokott elérni. Az más kérdés, hogy a pótselejtezős pozíció megtartásához minden bizonnyal nyerni kell októberben Amszterdamban a hollandok ellen is.

Annak a diadalnak a kivívása a mostaninál alighanem nehezebb lesz...

MAGYARORSZÁG ÉSZTORSZÁG 5-1 (3-0)

Vb-selejtező, Puskás Ferenc stadion, 8000 néző. Jv.: Kulbakov (fehérorosz). Magyarország: Bogdán – Vanczák, Guzmics, Kádár, Laczkó (Devecseri, 62.) – Koman, Hajnal, Elek (Gyömbér, 75.), Dzsudzsák – Németh (Szakály, 86.), Böde. Észtország: Pareiko – Jääger, Reintam, Klavan, Teniste – Purje (Ojamaa, 46.), Mosnikov, Vunk, Kink (Kams, 75.) – Ahjupera (Zenyov, 46.), Anier.

Gól: Klavan (15., öngól), Hajnal (21.), Böde (41.), Kink (48.), Németh (69.), Dzsudzsák (85.).

A D csoport további eredményei: Románia–Törökország 0-2, Andorra–Hollandia 0-2. A holland válogatott megnyerte a csoportot, s kijutott a világbajnokságra.

AZ ÁLLÁS

1. Hollandia 8 7 1 – 24-4 22

2. Magyarország 8 4 2 2 18-12 14

3. Törökország 8 4 1 3 14-7 13

4. Románia 8 4 1 3 13-12 13

5. Észtország 8 2 1 5 6-16 7

6. Andorra 8 – – 8 0-24 0

Olasz meló

A D csoportban első Hollandia mellett Olaszország is kijutott a brazíliai világbajnokságra: az itáliai együttes a csehek elleni 2-1-es győzelemmel kvalifikálta magát a csúcseseményre. A csoport: Wales–Szerbia 0-3, Macedónia–Skócia 1-2. B csoport: Olaszország–Csehország 2-1, Örményország–Dánia 0-1, Málta–Bulgária 1-2. C csoport: Feröer szigetek–Németország 0-3, Ausztria–Írország 1-0, Kazahsz tán–Svédország 0-1. E csoport: Norvégia–Svájc 0-2, Ciprus–Szlovénia 0-2; az Izland–Albánia mérkőzés lapzárta után ért véget. F csoport: Oroszország– Izrael 3-1, Luxemburg–Észak-Írország 3-2. G csoport: Szlovákia–Bosznia-Hercegovina 1-2, Görögország–Lettország 1-0, Litvánia–Liechtenstein 2-0. H csoport: Ukrajna–Anglia 0-0, San Marino–Len gyelország 1-5. I csoport: Grúzia–Finnország 0-1;

A Fehéroroszország–Franciaország mérkőzés lapzárta után ért véget.

Ötből egy: magyar gólöröm
Ötből egy: magyar gólöröm
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.