Belga Nagydíj: elemében volt

Ha csak a végeredményt nézzük, nem történt semmi különös Spa-Francorchampsban: a favoritok egyike, Lewis Hamilton (Mercedes) volt a leggyorsabb a szombati időmérőn, a vasárnapi futamon pedig a listavezető Sebastian Vettel (Red Bull) győzött. Mindezek ellenére szó sincs arról, hogy a Belga Nagydíj csak egy lett volna a sok közül: a kvalifikáció megannyi izgalmat tartogatott, a futamon pedig ragyogó csatákat, briliáns manővereket – röviden: igazi autóversenyt – láthatott a publikum.

Az, hogy a szombati időmérő nem lesz sétagalopp, hamar kiderült, hiszen az Ardennekben fekvő pálya térségében szeszélyes volt az időjárás. Olykor tíz perc leforgása alatt váltogatta egymást a ragyogó napsütés, a szemerkélő eső és a felhőszakadás. Ráadásul a legendás pálya rendkívül hosszú, így a ring egyes részein másmás körülmények várták a versenyzőket. Mindezek ismeretében talán kevéssé meglepő, hogy a finoman szólva is másodosztályú autót hajtó, tehetségével egyáltalán nem kimagasló, ám a kaotikus viszonyokat jól kihasználó holland Giedo van der Garde (Caterham) bejutott a kvalifikáció második etapjába, mások mellett a Williams és a Toro Rosso pilótáit is megelőzve.

Hasonlóképpen alakult az „előfutamok” utolsó etapja is. A percenként változó időjárás miatt a favoritok ingáztak a pálya és bokszutca között, mert eldönthetetlen volt, melyik abroncs a megfelelő. Egyedül a taktikusan kiváró Paul di Resta (Force India) nem hezitált sokat: jókor, jó abronccsal futott remek időt, és sokáig úgy tetszett, ő rajtolhat az első helyről. A Force India bokszában az időmérő vége előtt nem egészen két perccel már ünnepeltek, ám ekkor – már meglepődni sem tudtunk – az eső elállt, a nap megint kisütött, a pálya pedig újra járható lett. Ezt pedig rögvest kihasználták a favoritok, így végül mégiscsak a papírforma érvényesült: Hamilton érte el a legjobb időt Vettel, Mark Webber (Red Bull), Nico Rosberg (Mercedes) és Di Resta előtt. A feszült időmérőről alighanem mindent elárul: Hamilton perceken át ujjongott, és saját bevallása szerint futamgyőzelemmel ért fel a belga pole... Vasárnap – hiszik vagy sem: mindvégig száraz időben – másfajta izgalmak adódtak. Vettel a rajt után simán lehagyta Hamiltont, s tempója alapján egy percig sem tűnt kétségesnek a győzelme. Mögötte azonban remek csaták alakultak ki. A csak a kilencedig helyről rajtoló Fernando Alonso (Ferrari) például újfent remek startot vett, és az első kör végére öt pozíciót (!) javított. A spanyol pilóta sokadjára mutatta meg, hogy a még mindig viszonylag gyengén teljesítő Ferrariból is mindent kihoz: a futam negyedénél a harmadik helyen állt, a félidőben pedig – igaz, Vetteltől tisztes távolságra –már második volt. Alonsóhoz hasonlóan pazar manőverekkel jelentkezett Kimi Räikkönen (Lotus), aki lényegében ott is előzött, ahol elméletben az nem lehetséges. Igaz, végül kiderült: hiába hajtott „eszelősen”, mivel fékhiba miatt ki kellett állnia. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni: a finn, aki a 2010-es és a 2011-es évadot kihagyta, 2009 nyarán esett ki legutóbb, azóta harmincnyolc futamot teljesített, az utóbbi huszonhét versenyén pedig pontot is szerzett, ami új rekord a Forma–1 történetében. Noha Alonso és Räikkönen produkciója önmagában „elvitte” volna a futamot, Belgiumban mások is elemükben voltak. Az alighanem jobb sorsra érdemes Adrian Sutil (Force India) például a ring híres-hírhedt szakaszán – az elnyújtott, először lejtő, aztán emelkedő, 280 kilométeres tempóval bevett S kanyarban –, az Eau Rouge-ban előztemeg riválisát, miközben még bosszúsan át is intett neki...

Mindeközben Vettel látszólag nem tett semmi különöset, „csak” simán a leggyorsabb volt. Ezzel pedig újabb jókora lépést tett negyedik világbajnoki címe felé. A pontverseny eddigi második helyezettje, Räikkönen ugyanis nem fejezte be a futamot, ráadásul a német sztár a már 46 pontos hátrányban lévő Alonsóval szemben is növelte előnyét. Ezzel együtt rendkívül szimpatikusan úgy fogalmazott, amikor a vb-esélyeiről faggatták: „Higgyék el, én lennék a legboldogabb, ha újra bajnoknak mondhatnám magam. De ennek, nyolc futammal a szezon vége előtt még nem jött el az ideje.”

Belga Nagydíj, végeredmény: 1. Sebastian Vettel (német, Red Bull), 2. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 3. Lewis Hamilton (brit, Mercedes), 4. Nico Rosberg (német, Mercedes), 5. Mark Webber (ausztrál, Red Bull), 6. Jenson Button (brit, McLaren), 7. Felipe Massa (brazil, Ferrari), 8. Romain Grosjean (francia, Lotus), 9. Adrian Sutil (német, Force India), 10. Daniel Ricciardo (ausztrál, Toro Rosso).

A vb-pontverseny állása: 1. Vettel 197, 2. Alonso 151, 3. Hamilton 139, 4. Kimi Räikkönen (finn, Lotus) 134.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.