Aranyvasárnap

„Ha a Szatmári Andrist beteszik, hiszen csupán húszéves, de majdnem a négy közé jutott egyéniben...”; „Ha a zsűrinek eszébe jut, melyik országban rendezik a versenyt...”; „Ha...”

A hazai szakemberek és szurkolók efféle feltételes módban fogalmazott hozzászólásokkal fordultak egymáshoz szombat délután a férfi kardcsapatok vetélkedőjének negyeddöntőjét követően. Merthogy a Gáll Csaba, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szilágyi Áron négyes drámai végjátékban (44:40-es vezetésről) vereséget szenvedett a román együttestől. Szilágyi a hajrában tanácstalanná vált, miközben Alin Badea újra és újra talált. A döbbenet akkor vált teljessé, amikor a román vívók ünnepelni kezdték társukat, aki 45:44-re fordított... A magyar kvartett csak a csalódást keltő hetedik helyen végzett.

A döntő idején pedig a reggel remélt „Hajrá, magyarok!” helyett, a „Davaj, davaj!” hallatszott a lelátóról. Az orosz küldöttségnek volt is oka az örömre, mivel az Ibragimov, Jakimenko, Kovaljov, Resetnyikov egység felülmúlta a románokat. A mérkőzés finoman szólva sem forgatta fel a Syma-csarnok életét. Jellemző, hogy a finalisták randevúját a sajtórészlegen mintegy családi körben lehetett megtekinteni, s komplett szektorok is üresen maradtak. A női tőrdöntőben a Di Francisca, Erba, Errigo, Vezzali olasz elit alakulat 45:18-ra „szúrta szét” a franciákat. A Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella, Varga Katalin négyes a tizedik lett. Ám nem az utóbbi helyezést érintő elemzések, hanem újra „ha a Szatmárit beteszik”-típusú megjegyzések uralták a beszélgetéseket, egészen addig, amíg a férfi párbajtőrözők el nem kezdték vasárnapi menetelésüket. Igaz, mire nagyobb figyelmet kaptak az asszók, a nők már nem voltak versenyben az éremért: az Antal Edina, Budai Dorina, Révész Julianna, Szász Emese négyes az észtektől kapott ki, s kilencedikként zárt.

A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András és Szényi Péter alkotta férfi csapat Ausztrália és Kazahsztán ellen „melegített”, majd az olimpiai bajnok, s Budapesten szólóban ezüstérmes Ruben Limardót is felvonultató venezuelai együttessel rivalizált az elődöntőbe jutásért. A dél-amerikaiak a végén feljöttek, s az utolsó körre bekötött az addig rövidnadrágban, befáslizott lábbal pihenő Silvio Fernandez. A világranglista hatodikja sántán is adogatta a tusokat, minekutána Limardónak maradt esélye a fordításra a Boczkó elleni záróasszóban. Csakhogy a magyar párbajtőröző a feszült pillanatokban higgadt maradt, így a vendéglátók csapata készülhetett a lengyelek elleni elődöntőre. Amelynek végén Rédli ökölrázása kirobbanó örömöt váltott ki a drukkerekből. Merthogy a magyar versenyző a kiélezett, Boczkó ápolása miatt hosszúra nyúlt, a sérülésével küszködő befejező ember által lezárt, 45:41-re megnyert mérkőzés után csapkodott a levegőbe. Akadtak, akik amiatt is boldogok voltak, hogy nem a franciák, hanem az ukránok vártak a házigazdákra. E párosításnak köszönhetően volt a hétvégének olyan döntője, amely alatt zúgott a „Hajrá, magyarok!”, de a „Davaj, davaj!” sem talált süket fülekre. Az utóbbi már a nők „aranymeccsén” hatásos volt: az orosz együttes legyőzte a kínai gárdát. A hétvége utolsó felvonásán remek hangulat uralkodott a csarnokban, s a több ezer hazai szurkoló lelkesedését fokozta, hogy a magyarok jól kezdték a döntőt. Az utolsó körben Imre Medvegyev elleni remek asszója után már öt tussal vezettek. Rédli megtartotta az előnyt, így Boczkó jelentős fórral állt föl a pástra a záró párbajra. Az első számú magyar pedig tette a dolgát: 42:38-cal zárta a mérkőzést, így az este a feltételes módot fölváltotta a felkiáltó a lelátón és a pást környékén egyaránt: Magyarország világbajnok!

Férfiak. Kardcsapat: 1. Oroszország, 2. Románia, 3. Dél-Korea, ...7.

Magyarország (Gáll Csaba, Gémesi Csanád, Iliász Nikolász, Szilágyi Áron).

Párbajtőrcsapat: 1. Magyarország (Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter), 2. Ukrajna, 3. Franciaország. Nők. Tőrcsapat: 1. Olaszország, 2. Franciaország, 3. Oroszország, ...10.

Magyarország (Knapek Edina, Mohamed Aida, Varga Gabriella, Varga Katalin).

Párbajtőrcsapat: 1. Oroszország, 2. Kína, 3. Románia, ...9. Magyarország (Antal Edina, Budai Dorina, Révész Julianna, Szász Emese).

Elszúrta?

Vasárnap kiderült, nem csupán szakmai, hanem morális okai is lehettek volna Szatmári András bevetésének a férfi kardcsapatviadalon. Erre utal Szabó Bencének az MTI-hez eljuttatott nyilatkozata. A MOB főtitkára, egyben Iliász Nikolász trénere azt tette közzé: versenyzője a rosszul sikerült egyéni vetélkedő után kiszökött a szállásról, hajnalig szórakozott, s másnap nem jelent meg az edzésen. Szabó a válogatott érdeke miatt nem hozta nyilvánosságra eddig az esetet, ám a publikálással nem várt a vb végéig, sőt bejelentette, nem tréningezi tovább Iliászt. A sportági szervezet válaszában az áll: a szövetség a vb után megvizsgálja az ügyet.

Tablókép párbajhősökkel
Tablókép párbajhősökkel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.