Nyugdíjaspörgetés a Szentföldön

Kezdetét vette tegnap Izraelben a világ legnagyobb sporteseményeinek egyike, a 19. Maccabi Világjátékok. A hagyományosan a nyári olimpiákat követő esztendőben megrendezésre kerülő úgynevezett zsidó olimpián az idén 60 ország mintegy 8000 sportolója vesz részt; a magyar csapat a valaha volt legnépesebb delegációval képviselteti magát.

Jusztin Ádámtól, a Maccabi Vívó és Atlétikai Club elnökétől megtudtuk: a 74 tagú küldöttségben 63 versenyző kapott helyet.

A zsidó sportolók seregszemléjét mindig Izraelben tartják, a legnépesebb csapatokat hagyományosan az Egyesült Államok, a dél-amerikai országok, Nagy-Britannia, valamint a házigazdák delegálják. Hivatalosan nem rendeznek kvalifikációs versenyeket, ám azokban az államokban, ahol nagy létszámú zsidó közösség él, rendszerint tartanak előválogatókat. Magyarországról jelenlegi vagy korábban aktív sportolók kerültek a csapatba, az összes jelentkező közül csupán húszan nem tudták meggyőzni a válogatókat arról, hogy sikerrel vehetnék fel a küzdelmet a Makkabiádán. Honfitársaink a programban szereplő harminc sportág közül tizenötben állnak rajthoz, s főként a hagyományosan sikeres „magyar számokban” – vízilabdában, vívásban, úszásban, birkózásban, tornában – lehet számítani dobogós helyezésekre. (Asztaliteniszben, karatéban és lovaglásban is vannak esélyes magyar versenyzők.)

Jusztin elmondta: a férfi- és a női szakágakban junior, felnőtt és veterán korcsoportokban, valamint parasportokban rendezik meg a versenyeket. A legfiatalabb magyar szereplő a tizenhárom esztendős vízilabdás Tóth Lili, míg a legidősebb a dunaújvárosi Klein Sándor, aki hatvanhét évesen a veterán asztaliteniszezők között ragad pingpongütőt. Klein még ma is aktív játékos: a Dunaújvárosi Asztalitenisz SE színeiben az NB III-ban domborít; fénykorában egy osztállyal feljebb ütögetett. Megkeresésünkre elárulta: nem ismeri ugyan mostani ellenfeleit, de nem is lehet más célja, mint hogy megnyerje a viadalt. Hozzátette: a részvételhez komoly összeget kellett összerakosgatnia, ami szintén kellő ösztönzést ad ahhoz, hogy teljes erőbedobással küzdjön.

A július 30-ig tartó rendezvényen a sportversenyeken túl kulturális-közösségi programmal is várják a résztvevőket, akiket nem egy különálló olimpiai faluban, hanem az Izrael különböző városaiban kijelölt versenyhelyszíneken szállásolnak el. A csapat összeállítása minden alkalommal kényes feladat, hiszen a versenyszabályzat csupán annyit ír elő, hogy zsidó származású sportolók nevezhetnek, ám ennek a feltételnek a kritériumait az egyes országok saját maguk határozhatják meg. Jusztin Ádámtól megtudtuk: a magyar küldöttségbe bárki jelentkezhetett, aki magát zsidó származásúnak vallja, igaz, a csapat vezetése mindenkivel személyesen is egyeztetett arról, hogy mit is jelent számára a zsidó identitás.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.