Budapest, te csodás?

„Már csak egyet kell aludni...” – írta csütörtök reggeli e-mail üzenetében Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, s e rövid mondat jól mutatja, milyen „gyermeki” várakozás előzi meg a nemzetközi szervezet (FINA) pénteki, barcelonai tanácskozását, amelyen az illetékesek a 2019-es és a 2021-es világbajnokság helyszínéről döntenek.

Akár a kiskölyök karácsony előtt abban, hogy a remélt ajándék ott lesz a fa alatt, úgy bízik a győzelemben a sportág hazai vezérkara, s jó hír: egyáltalán nem alaptalanul.

Az augusztus 4-ig tartó „vizes” vb szombati rajtjáig a dél-koreai Kvangdzsu, az azeri Baku, az emírségekbeli Abu-Dzabi és Budapest külön versenye az „előjáték”, ám úgy tudni: a ’19-es esemény szinte biztosan Koreába kerül. A két évvel később esedékes seregszemlére azonban hárman is ácsingóznak; igaz, az egy irányba mutató információk alapján a legkevésbé sem azonos eséllyel. Budapest a top favorit – hallani itt is, ott is Barcelonában, s amikor hajlamosak lennénk valamiféle mézesmadzag-effektusra gondolni, jön a megerősítés: szó sincs „vakításról”, ezúttal tényleg majdnem minden a magyar főváros mellett szól.

Az elmúlt hét esztendőben öt felnőtt, illetve korosztályos Európa-bajnokságot rendező – s a jövő évi vízilabda Eb-nek is otthont adó – Magyarország az egyetlen helyszín, amelyet a szavazást megelőzően fölkerestek a FINA elöljárói, s ez önmagában is beszédes adalék, de akad még bőven pluszjel Budapest neve mellett. A huszonkét fős döntéshozó testületben az aspiránsok közül kizárólag hazánknak ül képviselője (Gyárfás), s kell-e mondani, a hasonló voksolások előtt mennyit érhet a megfelelő lobbitevékenység. Az is unikum, hogy a magyar kandidatúrát „megspékelték” miniszterelnöki részvétellel. Csurka Gergely, a hazai szövetség sajtófőnöke, a pályázat írója lapunknak elmondta: nem emlékszik rá, valaha is előfordult-e, hogy a közvetlenül a szavazás előtt zajló prezentáción egy jelentkező a kormányfőjét is fölvonultatta volna. Márpedig Orbán Viktor – aki a hírek szerint megeskette Gyárfást, hogy Budapesté lesz a vb – már csütörtökön a katalán városban tartózkodott.

A Dagály strand melletti területre megálmodott húszezres – a „hétköznapokon” ötezres – uszoda vb-rendezéshez kötött fölhúzása szintén a magyar esélyeket erősíti, miként az is, hogy néhány napja kiderült: 2017-ben nálunk lesz az úszók ifjúsági vb-je.

Ami a menetrendet illeti, a FINA vezetői péntek délelőtt fél 10-től a Grand Marina szállóban hallgatják meg a pályázók legföljebb harmincperces prezentációit. A bemutatón Borkai Zsolt, a MOB elnöke, Szabó Bence, az ötkarikás szervezet főtitkára – nem mellékesen: 1992, éppen Barcelona kardvívó olimpiai bajnoka –, továbbá az úszócsapat húzóneveinek egyike, Hosszú Katinka érvel a budapesti rendezés mellett, majd Orbán következik a sorban. Aztán becsukódnak az ajtók, és a két futballcsapatnyi döntéshozó meghozza a határozatot, amelyet déli fél egykor már a mostani vb színhelyén, a Palau San Jordiban, sajtótájékoztató keretében hirdetnek ki.

Gyárfás egyébként a múlt héten kijelentette, ha nem Budapest nyer, ő azon nyomban lemond az elnöki posztról. Állítólag ez volt a kulcsmondat, aminek hallatán végképp eloszlottak a kétségek a magyar esélyek komolyságát illetően.

Barcelona is csodás. A műugrók már edzenek
Barcelona is csodás. A műugrók már edzenek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.