Nem utal a MOB: Sajátos vívószámok

„Ezúton is szeretném jelezni, hogy a támogatási előlegeket is tartalmazó első részlet teljes összegének elszámolása hiányában a támogatás második részletét nem áll módunkban átutalni.” Ilyen és ehhez hasonló kitételek színesítik azt a Népszabadság birtokába került, Szabó Bence főtitkár szignálta levelet, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottság küldött a Magyar Vívó Szövetségnek. Ennek nyomán még a Héraklész-utánpótlásprogram finanszírozását is felfüggesztették.

A dokumentumnak különös jelentőséget ad, hogy a szervezet augusztus elején világbajnokságot rendez Budapesten. Nem szólva arról: efféle üzenetek fölöttébb ritkán érkeznek legeredményesebb ötkarikás sportágunk vezetőihez...

„A szövetség elkésett az elszámolások benyújtásával, illetve a hiánypótlással, s az ellenőrzés eredménye is aggodalomra ad okot, ezért kényszerültünk e drasztikusnak tetsző lépésre” – indokolta lapunknak a támogatások leállítását Fábián László. A MOB sportdirektora ugyanakkor kiemelte: „Közös érdekünk, hogy a világbajnokság előkészületei rendben haladjanak, s a versenyzők előkészületeit se zavarja meg ez az ügy, ezért mindannyian a mihamarabbi megoldáson dolgozunk.”

A vívószervezet elöljárói közül előbb Polgár Pál ügyvezetőt értük el, aki kérdésünkre megerősítette, hogy a szövetség megkapta az ominózus MOB-levelet. Az igazgató postázta is azt az elnökség tagjainak. Polgárt megkérdeztük a beszámoló hiányosságairól, ám azt felelte: erről nem tud érdemben nyilatkozni, mert nem látta a dokumentumot a benyújtás előtt. Arra a felvetésünkre, hogy normális esetben még elvileg sem lehetséges az adminisztráció irányítójának olvasata nélkül elküldeni ilyen jellegű anyagot, az ügyvezető azt mondta: „Elvileg nem lehetséges, gyakorlatilag – a jelek szerint – igen.” Hozzátette: már kérte Csampa Zsolt elnököt, hogy hívjon össze az ügyben rendkívüli elnökségi ülést.

„Hamarosan összehívom a találkozót” – közölte érdeklődésünkre a Fidesz-képviselő Csampa, és sietve hozzátette: „A kialakult helyzet nem veszélyezteti a vb lebonyolítását.”

Az elnök úgy véli, a MOB azt tette, amit tennie kellett, ám ő nem lát olyan problémát, amelyet ne lehetne sürgősen orvosolni, mert főként „értelmezési különbségekről” vagy „kisebb fajsúlyú ügyekről” van szó. Példaként azt említette: a jelentés szerint többször is pontatlan volt a külföldi fizetőeszközöket érintő elszámolás, de ennek az lehet az oka, hogy a hét végi versenyek után nem a megfelelő napon érvényes középárfolyammal számoltak. Megjegyezte: abban, hogy idáig jutott az elszámolási ügy, szervezeti gondok is közrejátszhattak; ezeket belső eljárás keretében vizsgálják majd meg. Leszögezte: folyamatosan egyeztetnek a MOB illetékeseivel, s meggyőződése, hogy a tételes hibajegyzék ismeretében gyorsan válaszokat adnak a felvetésekre. Nem felejtette el megemlíteni: a MOB észrevételeinek megismerése után független könyvvizsgálóhoz is eljuttatta a beszámolót, annak ellenére, hogy a múlt évben is ellenőrizték a gazdálkodásukat.

Hogy miből fakadnak mégis a hiányosságok, azt pontosan alighanem csak a vívószövetségben tudják.

Ami biztos: a MOB egyelőre nem utal, a világbajnokság pedig augusztus ötödikén kezdődik Budapesten.

 

Az utánpótlásprogram finanszírozását is felfüggesztették
Az utánpótlásprogram finanszírozását is felfüggesztették
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.