Góliát után David

A New York-i tőzsdén bejegyzett Manchester United részvényeinek árfolyama szempontjából majdhogynem fontosabb volt a gyors döntés a visszavonulását bejelentő Sir Alex Ferguson utódlásáról, mint a labdarúgócsapat és szurkolói számára.

Ebben a szellemben előbb tévedésből, idő előtt a Manchester United Facebook-oldalán, majd az Everton, később az MU hivatalos honlapján is már csütörtök kora délután nyilvánosságra került: David Moyes lesz (a tervek szerint a következő hat évben) a „vörös ördögök” új edzője.

Az ötvenedik születésnapját a napokban betöltő szakvezető szerda este Londonban találkozott a liverpooli klub tulajdonos-elnökével, Bill Kenwright ismert színházi producerrel, és bejelentette szándékát az Old Traffordban megüresedő állás betöltésére. Az Everton csütörtökön közleményben mondott köszönetet Moyes tizenegy évig tartó szolgálatáért, melynek során a tréner több mint ötszáz mérkőzésre készítette fel a csapatot. Természetesen a jelenleg a Premier Liga hatodik helyén álló Everton is nyomban megkezdte a kutatást új edzője után: a rebesgetett jelöltek közé tartozik Michael Laudrup, a Swansea és Roberto Martinez, a szombaton FA Kupa-döntőt játszó Wigan irányítója.

A Manchester United közölte: Moyes éppen Ferguson ajánlására kapta meg az állást. A két szakvezető között több hasonlóság is található, az óriási különbség azonban az, hogy Moyes idáig egyetlen – és korántsem a legértékesebbek közé tartozó – trófea elhódítására lehet büszke: 2000-ben a Preston North Enddel megnyerte a harmadosztályú bajnokságot. A kiválasztás döntő oka persze nem ez volt, hanem az, hogy „Fergienél” és az MU igazgatóságánál is sokat számított brit – egészen pontosan: skót – származása. Ahogyan arra Gary Lineker, a korábbi híres angol válogatott játékos – jelenleg ünnepelt futballkommentátor – a BBC online kiadásában rámutatott, a Unitedet nem vonzza az az irány, amelyet az Arsenal, a Chelsea és Manchester City követ: a külföldi trénerek meghívása. „Az MU mindig brit edzőkkel érte el sikereit. Miért indulna el most másfelé?” – írta Lineker. A pálya szélén – Sir Alexhez hasonlóan – könnyen dühbe guruló, szenvedélyes és karizmatikus Moyes – megint csak mint Ferguson – a glasgow-i grundokon szerezte meg labdarúgó-alapismereteit. Játékosként a Celticnél kezdte és Prestonban fejezte be. (Ott 1995-ben két hónapig együtt játszott a Unitedtől kölcsönbe kapott David Beckhammel.) Edzőként 2002 márciusa óta dirigálta az Evertont.

Az angol futball világában a berlini fal leomlásával felérő fordulat után mind Ferguson, mind Moyes az évad utolsó két bajnoki mérkőzésére még felkészíti csapatát. Előbbi az „álmok színpadán” vasárnap átveszi a Premier Liga elsőségével járó trófeát, majd hétfőn részt vesz a Manchester utcáin zajló ünneplésen. A Moyes előtt tornyosuló első manchesteri kihívás Wayne Rooney jövőjének eldöntése lehet. Az új tréner és az angol válogatott csatár között nem felhőtlen a kapcsolat, noha Rooney-t Moyes vezette be a Premier Ligába és a nemzeti együttesbe az Everton tinédzser játékosaként. Ám 2004-ben a United Moyes tiltakozása ellenére csábította el a csatárt – 27 millió fontért – Liverpoolból, ráadásul az Everton-tréner 2006-ban (magánjellegű részletek kiszivárogtatása miatt) becsületsértési eljárást indított, és pert nyert az életrajzát megjelentető Rooneyval szemben. A játékos a napokban –két évvel manchesteri szerződése lejárta előtt – jelezte az MU vezérkarának, hogy tovább szeretne állni, de erre egyelőre nem kapott engedélyt. S hogy még nagyobb legyen az izgalom: az ebben az évadban tizenkét bajnoki gólt szerző Rooney esetleges távozásával együtt merült fel a 2009-ben a Unitedtől rekordösszegért, 80 millió fontért a Real Madridhoz szerződő Cristiano Ronaldo esetleges visszatérése.

A brit labdarúgó-szakértők kicsit tartanak attól: Moyes számára túl nagy lesz a manchesteri kabát. Bíznak azonban abban, hogy az edző – a játékosokon kívül – számíthat Sir Alex és Sir Bobby Charlton segítségére is. S elképzelhető, hogy a tőzsde hosszú „mézesheteket”, akár három év bizalmat szavaz meg neki. A szurkolóktól már aligha várható ennyi türelem...

 

Moyes: ez még nem a manchesteri kabát
Moyes: ez még nem a manchesteri kabát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.