Nem a hetedik mennyország

„Megígértem Ungvári Mikinek, hogy egyszer hazai közönség előtt is szerepelhet világversenyen” – említette Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke néhány nappal ezelőtt, amikor a budapesti Európa-bajnokságról beszélgettünk.

Noha nem mondta ki, alighanem arra gondolt: a harminckét éves olimpiai ezüstérmes, háromszoros Eb-első klasszis a dobogó tetejére állhat a 73 kilós kategória eredményhirdetésekor. Ám Ungvári a délutáni programban nemhogy az érmek átadásakor, de egyáltalán nem kapott szerepet. Pedig a közönség mindent megtett, hogy győzelembe „kergesse” az új súlycsoportban próbálkozó dzsúdóst. A publikum hangerősségileg csúcsformát mutatott, ami a legkevésbé sem volt meglepő, tekintettel arra, hogy egyszerre három hazai versenyző volt a tatamin.

Amikor a trió a küzdőtérre lépett, a drukkerek a Csernoviczki Éva aranyával, valamint Karakas Hedvig és Zámbori Bence ötödik helyével fémjelzett nyitányhoz hasonló folytatásban reménykedtek. Hiába. Ungvári, valamint a szép győzelmekkel bemutatkozó Krizsán Szabolcs (81 kg), továbbá Gercsák Szabina (63) is kikapott. A helyzetet súlyosbította, hogy korábban búcsúzott Baczkó Bernadett (63), Szabó Franciska (70), Ungvári Attila (73) és Csoknyai László (81) is.

A „három csapás” után biztossá vált, hogy délután csupán a mindössze tizenhat esztendős, ifjúsági Eb-bronzérmes Gercsák próbálkozhat a harmadik helyezés megszerzésével. Mielőtt a magyar tehetség föllépett volna, megtartották az Eb hivatalos nyitóünnepségét, melyen Vlagyimir Putyin üdvözlőlevelét is felolvasták. Az orosz elnöknek nem csupán szenvedélye a cselgáncs: ő az európai szövetség tiszteletbeli elnöke.

Meglehet, az autogramvadász kölykök vele keverték össze a rövid hajú, öltönyben igen masszívnak mutatkozó biztonsági őrt, akihez hirtelen odasiettek, s a jelenség előtt értetlenül álló fiatalember úgy döntött: megfelel az elvárásoknak, így néhány papírra odafirkantotta a nevét, hogy aztán újra a feladatára fókuszáljon. Nem sokkal később már mindenki a szőnyegre figyelt, s hamar eldőlt: a magyar drukkerek az éremcsatákban honfitársaikért nem, csupán a szép akciókért szurkolhatnak, mivel Gercsák a „visszamérkőzések” első körében kikapott az izraeli Gerbitől.

Ennek nyomán a házigazdáknak a tinédzser hetedik helye lett a pénteki „csúcs”. Meg a maga műfajában Ungvári nyilatkozata. A rutinos sportoló így összegzett: „Erősödnöm kell ehhez a súlycsoporthoz”. Efféle konklúziót nem hallhatunk a grúz férfi klasszisoktól, akik egyelőre magabiztosan vezetnek a kontinens elleni meccsükön: a nyitónapon mindkét aranyat elnyerték, míg tegnap minden éremből egyet gyűjtöttek. Így négy kategória után az állás: Grúzia–Európa 3:1.

Eredmények. Nők, 63 kg: 1. Agbegnenou (francia), 2. Labazina (orosz), 3. Gerbi (izraeli) és Trstenjak (szlovén), ...7. Gercsák Szabina. 70: 1. Polling (holland), 2. Bolder (holland), 3. Vargas-Koch (német) és Graf (osztrák).

Férfiak, 73: 1. Draksic (szlovén), 2. Tatalasvili (grúz), 3. Rekviasvili (grúz) és Duprat (francia). 81: 1. Csrikisvili (grúz), 2. Marijanovic (horvát), 3. Pietri (francia) és Bottieau (belga).

A hét végi program. Szombat. Nők, 78 kg: Joó Abigél. +78: nincs magyar versenyző. Férfiak, 90: nincs magyar versenyző. 100: Cirjenics Miklós, Farkas Bálint. +100: Bor Barna.

Vasárnap: női és férficsapatverseny (Magyarország).

Egy grúz, aki nem nyert: Tatalasvilit a 73 kilósok döntőjében felülmúlta a szlovén Draksic (jobbra)
Egy grúz, aki nem nyert: Tatalasvilit a 73 kilósok döntőjében felülmúlta a szlovén Draksic (jobbra)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.