Armstrong után, bíróság előtt

A vádak szerint a világ legnagyobb doppinghálózatainak egyikét üzemeltette az ötvenhét éves spanyol Eufemiano Fuentes, aki tegnap állt bíróság elé Madridban.

Őt és társait – köztük a férfi nővérét, Yolandát – azzal vádolják: éveken át tiltott szereket árusítottak élsportolóknak, főképp kerékpárosoknak, és ügyfeleik között (állítólag) atléták, futballisták, teniszezők is szerepeltek. A „doppingdoki” üzlete jól jövedelmezett, az orvos évente hatmillió dollárt is megkeresett. Ám – mivel letartóztatása idején Spanyolországban a doppingolás nem számított bűncselekménynek – legfeljebb a sportolók életének veszélyeztetése miatt lehet majd elítélni, maximum két évre.

A Kanári-szigetekről származó Eufemiano Fuentes valóban csodadoktor volt. Kitüntetéssel végezte az orvosi egyetemet, diákként maga is sportolt, a 400 méteres gátfutásban egyetemi bajnoki címet nyert. Saját magán is kísérletezett, de a valódi fordulatot az hozta, amikor megismerkedett későbbi feleségével, az atléta Cristina Perez Diazzal. Hamarosan a spanyol atlétikai szövetség orvosa lett, ő kísérte a csapatot az 1992-es barcelonai olimpiára is. Igaz, vele kapcsolatban rendre felröppent a doppinggyanú, de ezt sokáig nem lehetett bizonyítani. A felesége csak negatív doppingeredményeket produkált – amíg a szöuli olimpia előtt meg nem bukott.

Fuentes ekkor már kapcsolatban állt a kerékpárosokkal is, így számára nem okozott különösebb gondot a váltás. Ő volt Lance Armstrong, a nemrégiben szintén doppingügyek miatt megbukott amerikai kerékpáros ellenfeleinek, például a német Jan Ullrichnak vagy az olasz Ivan Bassónak a titkos segítője:mindkettejüket kizárták a Tour de France 2006-os versenyéből. Ám karrierjének ez sem vetett véget, sőt a doktor a csodaszereivel megjelent a futballisták körében is. A Las Palmas játékosai különleges injekciókat kaptak, hogy legyőzzék ellenfelüket – derült ki a nyomozás 7000 oldalas dokumentációjából. Amikor már egyetlen szövetség vagy csapat sem akart hivatalos kapcsolatot tartani vele, Fuentes „magánorvosnak” állt, s így nyújtott támogatást több sportolónak.

Egy madridi szállodában tartóztatták le 2006 májusában, amint éppen a Liberty Seguros-Würth kerékpároscsapat sportigazgatójával tárgyalt. Tíz különböző mobiltelefont találtak nála, ezeken tartotta a kapcsolatot különféle klienseivel. Laboratóriumában pedig 185 vérrel és 39 vérplazmával teli zacskóra, valamint anabolikus szteroidokra, hormonokra bukkantak. A nyomozás feltárta, hogy Eufemiano Fuentes nagyszabású és kiterjedt doppinghálózatot üzemeltetett, amely Olaszországra és Németországra is kiterjedt. A nemzetközi sajtó legnagyobb örömére a sztárok közül Basso és a háromszoros Tour de France-bajnok (szintén doppingügyekbe belebukott) spanyol Alberto Contador is felvonul majd a bíróság előtt, hogy vallomást tegyen.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA is érdeklődéssel követi a tárgyalást, igaz, némiképp kiábrándultan vette tudomásul, hogy a spanyol hatóságok nem osztottak meg vele minden információt. A szervezet azt gyanítja, hogy további ismert élsportolók (még aktív futballisták is) Fuentes doktor ügyfelei között lehetnek. A Reuters hírügynökség szerint a monstre perrel a spanyol kormány imázsjavító tevékenységet is folytat: Madrid Isztambullal és Tokióval küzd a 2020-as nyári olimpia megrendezési jogáért, és az ibériaiak igyekeznek eloszlatni azt a gyanút, hogy ők „puhák” lennének a doppingügyekben.

Doktor a bíróságon
Doktor a bíróságon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.