Manchester: új év, régi forma

Miközben a kontinens futballistáinak többsége szilveszteri mámorából tért magához, az angol bajnokság csapatai újév délutánján tíz napon belül negyedszer futottak ki a pályára.

A legkevésbé sem látszottak a fáradtság jelei a december 31-én hetvenegyedik születésnapját ünneplő Sir Alex Fergusonon, aki immár nem is említi a visszavonulás témáját. Még az sem izgatta a veterán szakvezetőt, hogy a december 30-i West Bromwich Albion elleni 2-0-ás hazai győzelem után az ellenfél trénere, Steve Clarke „tipikus mogorva skótként” emlegette. A naptári évet tekintélyes, hétpontos vezetéssel záró „vörös ördögök” kedden Wiganbe látogattak. Ha az együttesből valaki is elfelejtette volna, a média emlékeztetett arra, milyen végzetes szerepet játszott a bajnoki cím elvesztésében a MU kereken egy évvel ezelőtti váratlan veresége a később ki is esett Blackburn Rovers, majd röviddel az után a Wigan ellen. A Nagy-Manchester részét képező város csapata ezúttal nem lepte meg neves szomszédját. A vendégek magabiztosan, 4-0-lal teljesítették missziójukat. A gólokon a United új talizmánja, Robin van Persie és a bizonyítás lehetőségét mindig kihasználó Javier Hernandez egyenlő arányban osztozott.

A Premier Liga tavalyi nyertese, a Manchester City számára nem pusztán hátránya csökkentése szempontjából volt különösen fontos, hogy féken tartsa a becsvágyó Stoke-ot. Roberto Mancini januárban az Afrikai Nemzetek Kupája miatt nélkülözi majd a Touré fivéreket, akik közül a meghatározó Yaya távozása szinte pótolhatatlan űrt hagy maga mögött.

A világ már eddig is legdrágábban összerakott gárdájához a nyilvánvaló fogyatékosságok miatt az egy hónapos átigazolási időszak alatt újabb sztárok csatlakozhatnak. Azt sem bánta volna az olasz tréner, ha nem kellett volna három mérkőzésre lemondania Samir Nasriról, akit a Norwich City elleni nehezen kivívott 4-3-as győzelem alkalmával állított ki Jones bíró Sebastien Bassonggal való összefejelése miatt. Ennek, valamint legutóbbi mesterhármasának köszönhetően az amúgy „szuper-cserejátékosként” dicsőített Edin Dzeko kedden végre szerepelhetett a kezdőcsapatban. Nem is hagyott kétséget afelől, hogy érdemtelenül szorult háttérbe az idény első felében. Az „égszínkékek” ugyancsak meggyőző, 3-0-ás diadalából a második góllal – Pablo Zabaleta után és Sergio Agüero előtt volt eredményes – vette ki a részét, megnyugtatva edzőjét, hogy nem kell aggódnia a közeljövő miatt.

Az év végi hajrá egyik sikercsapata, a Tottenham Hotspur az újonc, kiesésre álló Readinget fogadta. André Villas-Boas miniforradalmat valósított meg Észak-Londonban, és a csapat legutóbbi kilenc mérkőzéséből hetet megnyert, így 2013 első napján Bajnokok Ligája-indulást érő helyen állt. A középpályás Sandro egyenesen bajnoki esélyesnek nevezte együttesét, annak ellenére, hogy „mindenki a Manchester Unitedről, a Manchester Cityről, sőt a Chelsea-ről beszél a cím kapcsán, de soha nem a gyors és veszélyes Spursről”. A brazil válogatott középpályás nem kiabálta el a team szerencséjét. Bár a látogatók jutottak vezetéshez a negyedik percben Pavel Pogrebnyak révén, Michael Dawson szögletrúgás utáni fejesével öt perc múlva egyenlített. A második félidőben előbb Emmanuel Adebayor csillantotta fel a reményt, majd Clint Dempsey pecsételte meg a Reading sorsát, beállítva a 3-1-es végeredményt.

A Premier Liga nagyágyúi közül a Chelsea sokkal jobban bírta a maratont, mint az elmúlt években bármikor. Rafa Benitez a nagyrészt már érkezése előtt eldőlt BL-kieséstől függetlenül egyelőre jól teljesít, annak ellenére, hogy a drukkerek igen barátságtalanul fogadták. A QPR-t ma este váró „kékek” minden tornát figyelembe véve az utolsó nyolc meccsükből hetet megnyertek. A legnagyobb vitatéma Frank Lampard jövője. A vasárnap az Everton ellen nehezen megszerzett három ponthoz két góllal hozzájáruló harmincnégy éves középpályás szerződése a szezon végén lejár, és egyelőre senki nem kereste meg annak megújítása ügyében. A „Szuper Frankie”-ért rajongó szurkolók értetlenül állnak Roman Abramovics tulajdonos hálátlanságának és szűklátókörűségének újabb jele előtt.

Az élmezőny: 1. Manchester United 21 mérkőzés/52 pont, 2. Manchester City 21/45, 3. Tottenham Hotspur 21/39, 4. Chelsea 19/38.

Boldog új évet kívánt: Dzeko gólöröme
Boldog új évet kívánt: Dzeko gólöröme
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.