Prágai aranyművesek

Furfang, taktikázás és (sajnos: természetesen) politika sokszor közbeszólt, ám tagadhatatlan: a legnagyobb múltra visszatekintő csapatvilágverseny, az 1900-ban életre hívott tenisz Davis Kupa – dacára a kezdeti idők bizonytalanságainak, aztán a két háború okozta kényszerszüneteknek – immár száz kiírást maga mögött tudhat.

Dwight Davis harvardi diák annak idején saját pénzén vásárolt díjat a Bostonban szervezett Egyesült Államok–Brit-szigetek meccsre, s aligha gondolta akkor, hogy centenáriumán is túllép a versengés, s hogy 2012-ben például 123 nemzet csatázik majd az elsőségért. Vasárnap estére kiderül, cserél-e gazdát az idén a trófea.

Az ibériai matadorok az új évezredben öt alkalommal (2000, 2004, 2008, 2009 és 2011) is elhódították a kupát, címvédőként érkeztek tehát a cseh fővárosban ma kezdődő döntőre – ám legjobbjuk, a korábbi esztendők sikereiben főszerepet vállaló Rafael Nadal térdsérülése miatt Wimbledon óta nem játszik. Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy Alex Corretja spanyol armadája behúzott vitorlákkal hajózott volna a Moldva folyón a prágai vár ostromára. Miért is lennének kishitűek? Éljátékosuk a pályafutása legjobb esztendejét záró, 2012-ben hét ATP-tornagyőzelmet jegyző David Ferrer (5.), ha csak egy hellyel is, de megelőzi a cseh vitézek legjobbját (Tomas Berdych a rangsor 6. helyén áll), a második „táblán” még nagyobb a különbség a spanyolok javára (Nicolas Almagro a 11., míg Radek Stepanek a 37.), párosban pedig újdonsült világbajnokként érkezett a Davis Kupa döntőjére a Marcel Granollers, Marc Lopez duó.

Pénteken 16 órától előbb Stepanek és Ferrer, majd Berdych és Almagro lép majd az prágai O2 Aréna hazai győzelemhez szokott publikuma elé. (Két hete ugyanitt a cseh női válogatott a Federation Kupa fináléjában könnyedén verte a szerbeket.) A história felemlegetése is a harci módszerek közé tartozik: gyakorta elhangzik, hogy Csehszlovákia 1980-as sikere után az önálló Csehország először lehetne a DK győztese. A hazaiak ráadásul triplázhatnának, hiszen még egyetlen országnak sem sikerült a három csapatverseny trófeáját egyazon esztendőben megszereznie: a vegyes csapatok Hopman Kupája és a női Fed Kupa már a zsákban, a harmadik pedig érintésnyi közelségben…

A prágai aranyművesek utcájában úgy számolnak, hogy Berdych megnyerheti mindkét szinglijét. A harmadik pontot a veterán Stepanek közreműködésével remélik – akár már valamelyik egyéni mérkőzésen, hiszen a tapasztalt harcos a DK-ban mindig össze tudja kapni magát. Ám igazából párosban számít vitézkedésére Jaroslav Navratil szövetségi kapitány, hiszen most is ott volt a vb-n, ahol az indiai Paes oldalán remekelt: a kettős veretlenül zárta a csoportmeccseket, többek között a későbbi világbajnok spanyol duó, a szombati ellenfél skalpját is megszerezte, s csak az elődöntőben maradt alul. Ezúttal Berdych lesz a társ (kettejük eddigi Davis Kupa-mérlege 11:1…), nem piskóta tehát a cseh tandem sem… Ezért is gondoljuk, hogy a páros lehet az idei Davis Kupa-döntő kulcsmérkőzése - a trófea elhódításához e szombatigyőzelem elengedhetetlenül szükséges lesz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.