Toronyóra lánccal

Lady Gaga, Elton John, Bob Dylan, Tina Turner, Sting, Madonna, Kylie Minogue és a Black Eyed Peas is fellépett már a prágai O2 csarnokban (lánykori nevén: a Sazuka Arenában), ám a rendezők soha olyan könnyen és gyorsan nem adták még el a belépőket, mint a most következő műsorokra. E hét végén nyolc hölgy kedvéért zsúfolódik majd 13 800 néző a lelátókra, november közepén pedig a férfi mesterek társulatának játékát élvezheti a publikum. A szereplők igazi világsztárok, a tenisz klasszisai.

Soha nem fordult még elő a sportág történetében, hogy a női csapatvilágbajnokság, a Federation Kupa és a férfi Davis Kupa aktuális döntőjét ugyanott rendezzék. Most ütött a cseh főváros híres Orloj toronyórája, s a két rangos viadal vendéglátói a házigazda jogán azt remélik: Arany Prága kincsei rövidesen újabb ékes trófeákkal gazdagodnak. Az Egyesült Államok 1990-es duplázása óta először történhet meg, hogy egy ország legjobbjai nyerik a teniszcsapatok mindkét nagy tornáját. Csehország szombaton és vasárnap Szerbiával találkozik a Federation Kupa döntőjében, két hét múlva pedig Spanyolországot fogadja a Davis Kupa-csúcson.

Mindkét mérkőzés kétesélyes, főként annak ismeretében, hogy a volt világelső Rafael Nadal – sérülése miatt – továbbra sem erősítheti a tavalyi DK-első ibériaiakat. Más a helyzet a női címvédő reményeivel, hiszen Petr Pala kapitány kvartettje erősebb, mint valaha. Petra Kvitova (a WTA-rangsor 8. helyezettje) és Lucie Safarova (17.) játszik egyesben, párosban pedig az olim pián, a wimbledoni tornán, a US Openen és a most zárult WTA-világbajnokságon egyaránt ezüstérmes Lucie Hradecka (egyéniben 46.), Andrea Hlavackova (65.) kettős lép pályára a vasárnap esti, ötödik találkozón. A szerbek azt hangsúlyozzák, hogy a hazai pálya „hátránya” a csehek számára jelent lelki terhet, és esélyteleneknek valóban nem nevezhetők a vendégek, hiszen a 2011-es WTA-ragsorelső és világbajnok cseh Kvitova ellenében nekik két korábbi (2008-as) világelső teniszezőjük van: Ana Ivanovics (12.) és Jelena Jankovics (22.).

S hogy honnan indultak a szerbek, arra mi is emlékezhetünk: a magyarokkal egy csoportban küzdve a budapesti Syma-csarnokban vívták ki a világelithez tartozás jogát 2008 januárjában. Ezekben a napokban pedig már balkezes edzőpartnereket utaztattak játékosaikhoz Prágába, azt remélve: segítségükkel megfelelően „akklimatizálódhatnak” a két balkezes (nem kétbalkezes) cseh élversenyző elleni harcmodorhoz.

Tűnődő Kvitova
Tűnődő Kvitova
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.