Skót csárdában magyar dudás

Nem skót a sors Kozma Istvánhoz, a korábbi 40-szeres válogatott labdarúgóhoz: november 10-én bekerül a Dunfermline Hall of Fame-be. A kis klub hírességei között együtt lesz – többek között – Jock Steinnel, Sir Alex Fergusonnal vagy az 1961-ben skót kupát nyert csapat tagjaival. A hajdani gárdát az az Újpest ejtette ki a KEK negyeddöntőjében (4-3, 1-0), amelyben Kozma utóbb 214 bajnoki meccset játszott...

− Mit vesz fel a nagy napon?

− Szmokingot. A meghívó szerint kötelező abban megjelenni.

− Gyakran jár Dunfermline-ban?

− Sokkal ritkábban, mint szeretnék. Gyönyörű két és fél évet töltöttem ott; minden túlzás nélkül mondhatom, hogy az Edinburghtől autóval tíz percre lévő, ötvenezer lakosú városkában a tenyerükön hordtak az emberek. Amikor legutóbb kilátogattam, a szurkolók a stadionban magyar zászlót feszítettek ki ezzel a szöveggel: Welcome back Istvan! Annak idején játékosként is volt hasonló élményem, mert második skóciai évadom során a Glasgow Rangers vezetői fontolgatni kezdték, hogy szerződtetnek, mire a következő mérkőzésen az állt a dunfermline-i szurkolók transzparensén: István, kérünk, maradj köztünk!

− Miként futott be ennyire a minálunk szinte ismeretlen csapatban?

− Igyekeztem alkalmazkodni és megfelelően irányítani.

− Karmester volt?

− Azt nem merem mondani. Maradjunk annyiban: nem védőt vagy védekező középpályást játszottam, mint itthon, hanem közvetlenül a két csatár mögött futballoztam.

− A jelek szerint ez is ment...

− Mindjárt az első évad végén, 1990-ben Az év játékosának választottak Dunfermline-ban. Tényleg sikerült beilleszkednem: a meccs embere voltam a Celtic elleni 2-0 alkalmával, sőt a St. Mirrennel szemben mesterhármast értem el. Máig őrzöm azt a Hat-trick Hero feliratú pezsgős palackot, amelyet a triplázás után kaptam.

− Mi mindent adtak még?

− Az első héten sofőrt, nehogy balesetem legyen a jobb oldali kormány miatt, aztán egy tűzpiros Fordot. Majd helyi rekorddal felérő ötszáznegyvenezer fontot fizettek értem, hogy kivásároljanak a Bordeaux-tól. Újpestről ugyanis a francia klubhoz kerültem 1989-ben, de Raymond Goethalsszal, a Bordeaux frissen kinevezett belga edzőjével – mit szépítsem? – nem rajongtunk egymásért. Ezért vehetett kölcsön a Dunfermline, amely később leszurkolta azt az arrafelé különleges összeget a véglegesítésemért.

− Nyilván jól érezte magát Skóciában!

− Bár sokat esett az eső, nyugodt életem volt, ráadásul Evelin lányom akkor jött a világra, amikor – még egyedül – kiköltöztem Dunfermline-ba; Dominik fiam pedig már ott született. Amúgy a családon kívül is familiáris hangulat uralkodott, a hazai meccseinkre pedig rendre tizenöthúszezer néző járt ki, mert az együttes az én átigazolásom előtt került fel ismét az első ligába, és amíg ott voltam, nem is esett ki.

− Tehát november tizedikén szmokingot vesz, nem szoknyát...

− Bár Skóciában az utóbbi is alkalmi viselet, azt sosem hordtam.

− Nem fél, hogy eltéved?

− Érzelmileg és az utcákat ismerve is olyan lesz újra Dunfermline-ban, mintha hazaérkeznék.

A Fife tartományiak (Fifers) meglepték a Celticet – skót tudósítás 1989. október 29-én a Dunfermline 2-0-ás győzelméről. A második gól szerzője és a meccs embere: Kozma István
A Fife tartományiak (Fifers) meglepték a Celticet – skót tudósítás 1989. október 29-én a Dunfermline 2-0-ás győzelméről. A második gól szerzője és a meccs embere: Kozma István
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.