Széttört lándzsa - Egy bálvány bukása

Levettem a polcomról Lance Armstrong (képünkön) könyvét – reagált egy sportrajongó ismerősöm a Facebookon arra, hogy múlt héten közel ezeroldalnyi dokumentum került napvilágra azt bizonyítva, hogy Armstrong szisztematikusan doppingolt és erre csapattársait is rákényszerítette.

A közösségi oldalon olvasható bejegyzés szerint eddig „nem lehetett nem szeretni” a rákot legyőző hétszeres Tour de France-győztest, ám most „mindennek vége” a legendás amerikai kerékpáros számára. A 41 éves Armstrongot lélegzetelállító karrierje során folyamatosan doppingvádak érték, ám népszerűségének nem ártottak komolyabban. Még akkor is kiálltak mellette rajongói és támogatói, amikor a közelmúltban bejelentette: nem harcol tovább a doppingvádak ellen. Ám úgy tűnik, a múlt héten közzétett jelentés után végleg ledőlhet a bálvány. Az amerikai doppingellenes ügynökség dokumentumaiban csapattársak nyilatkozatai, pénzügyi tranzakciók bizonylatai, e-mailek és laboratóriumi tesztek bizonyítják, hogy az amerikai posta, a USPS kerékpáros csapatában Armstrong vezetésével és irányításával zajlott a tiltott szerek használata.

Ő volt az, aki nyomást gyakorolt a szerektől vonakodó csapattagokra. A dokumentumok szerint az történt, amit ő akart. Múlt héten talán még úgy tűnt, hogy ez a botrány is elcsitul. Ám az esti tévéműsorokban már pár nap elteltével téma volt Armstrong bukása, Jon Stewart komikus például hosszan gúnyolódott rajta a hétfői adásban.

Amikor pedig szerdán kiderült, hogy a Nike felbontja vele a szerződést, illetve Armstrong bejelentette, lemond a rákellenes alapítványa, a Livestrong elnöki tisztéről, egyértelmű lett, innen nincs visszaút. Ezt már a CNN hírműsorának vezetője is rosszalló fejcsóválásokkal fűszerezve olvasta be, s ő is csak azt ismételgette: ledőlt a bálvány.

A Nike lépése azért is figyelemre méltó, mert a sportszergyártó cég rákbetegsége és doppingbotrányai alatt végig kitartott a texasi mellett. Még múlt héten is nyilatkozatban álltak ki mellette. A most szerdai bejelentés viszont lavinát indított el: közel egy tucat szponzor mondta fel a szerződését a versenyzéstől már korábban visszavonult kerékpárossal.

– Armstrong olyannyira kártékony arc ma egy márka számára, hogy az a cég is megszakította vele a kapcsolatot, amelyik a kerékpárját gyártja – írja a The Washington Post online kiadásának véleménycikke.

Az internetes fórumok bejegyzései és a közösségi oldalakon megjelenő hozzászólások azt mutatják, hogy a rajongók vegyesen reagáltak a hírre. Sokan csalódottak, de vannak, akik egyszerűen csalónak nevezik Armstrongot, és válogatott trágárságokat írnak róla. Legalább ilyen sokan vannak azonban, akik azt írják: Armstrong – akinek keresztneve magyarul lándzsát jelent – nagyon sokat tett a rákkutatásért és a rákbetegekért, ezért minden tiszteletet és támogatást megérdemel.

Ez utóbbi a történet legnagyobb kérdése: mi lesz most a sárga karkötőkkel világhírűvé vált és mozgalmat indított Livestrong Alapítvánnyal? Az exkerékpárossal szerződést bontó cégek mind úgy nyilatkoztak, hogy az alapítványt továbbra is támogatni fogják. Ám nem tudni, ez mire lesz elég. Armstrong ugyan lelépett a szervezet éléről, ám a The New York Timesnak nyilatkozó Daniel Borochoff szerint innen az alapítványnak is nehéz lesz felállnia. A chicagói székhelyű, nonprofit szervezetek működését elemző szervezet alapítója szerint a Livestrong bevételeinek nagy része az eladott termékekből és a jogdíjakból folyt be. Ez pedig jelentősen csökkenhet, ha „az Armstrong-márka elhalványul.”

Lance Armstrong
FOTÓ: REUTERS LUCAS JACKSON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.