Kolumbia a magaslaton

Carlos Valderamma, Faustino Asprilla és szegény Andres Escobar idejében volt legutóbb akkora felhajtás a kolumbiai futballválogatott körül, mint napjainkban.

Hétfőn, amikor a keret légiósai megérkeztek a Paraguay elleni vb-selejtező városába, Barranquillába, az eső ellenére is százak üdvözölték a reptéren a világranglistán a kilencedik, a dél-amerikai kvalifikációs csoportban a második helyen álló együttes legnevesebb tagjait. Márpedig nemzetközi hírű labdarúgó van bőven: a sort a nagy Radamel Falcaóval kell kezdeni, és hosszasan lehet folytatni az udinei Pablo Armeróval, a portói Jackson Martinezzel és James Rodriguezzel (utóbbit Portugáliában augusztusban és szeptemberben is a hónap labdarúgójává választották), a nápolyi Juan Zunigával, a milánói Freddy Guarinnal (Inter), Mario Yepesszel és Cristian Zapatával (mindkettő Milan) vagy a brazil listavezető Fluminensében futballozó Edwin Valenciával.

Alexis Mendoza, a „Valderrama-generáció” 67-szeres válogatott védője azt mondta a mai garnitúráról: „Komplettebb, mint amilyen a miénk volt, mert minden posztra jut két-három kiváló labdarúgó.” A csatárválasztékra jellemző: az Atletico Madrid talizmánján, Falcaón kívül számítani lehet a belga góllista élén álló Carlos Baccára (FC Bruges), a portugál bajnokságban ötgólos Martinezre, valamint a jövőre kétszáz éves Barranquillában legnépszerűbb kerettagra, az ottani Juniorban „muzsikáló” Teofilo Gutierrezre. Ez a társaság az előző két vb-selejtezőn „7-1-et” ért el: 4-0-ra győzte le Uruguayt (!), és 3-1-re nyert Chile vendégeként. José Pekermannak, a januárban kinevezett argentin szakvezetőnek egyelőre ugyanolyan jó dolga van Kolumbiában, mint amilyen a hetvenes évek közepén volt, amikor – az Independiente Medellín játékosaként – több mint száz bajnoki meccset „nyomott le” második hazájában. A szövetségi kapitány eddigi mérlege: négy győzelem, egy vereség, és csapatának már csak egyetlen pont a hátránya a vb-selejtezőcsoport éllovasával, az argentin válogatottal szemben, amely ezúttal Uruguay együttesével találkozik.

A felfutásra jellemző, hogy James Rodriguezt két éve 7,3 millió euróért szerződtette az argentin Banfieldtől a Porto, ám a huszonegy éves középpályás-csatár ma már – a legóvatosabb számítás szerint is – 18 milliót ér, de klubja minimum 45 millióért hagyná csak kivásárolni. Ugyanennyiért engedné el az Atletico Madrid Falcaót, ha átadná őt egyáltalán...

A fiúk fel vannak dobva szépen, egyebek közt azért is, mert már az edzéseken visszhangzik a szurkolók „Kolumbia, Kolumbia!” kiáltása. Képzelhetik, mi lesz pénteken a múlt évben átalakított, 49 612 nézőt befogadó stadionban... Hogy mi nem lesz, az már most tudható: szabad hely.

Falcaót ünneplik csapatársai egy Kolumbia-Chile válogatott mérkőzésen
Colombia's Radamel Falcao celebrates a goal with teammates during their 2014 World Cup qualifying soccer match against Chile at Santiago, September 11, 2012. REUTERS/Ivan Alvarado (CHILE - Tags: SPORT SOCCER)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.