Csirip, csirip

Legfeljebb száznegyven karaktert enged, mégis sok mindent el lehet benne mesélni. Örömet, csalódást, élményt. Méghozzá (szinte) valós időben. Ott és akkor, a helyszínen. A pálya mellett, a lelátón, amikor valaki aranyat nyer, rekordot dönt vagy tizedmásodpercekkel, centiméterekkel lecsúszik a győzelemről.

A zárónapon megállapítható, hogy a Twitter és más úgynevezett közösségi média Londonban szintén olimpiai bajnokságot nyert. Több szakértő szerint a brit fővárosban rendezték meg az első „Twitter-olimpiát”. Azokat az ötkarikás játékokat, amelyeken a digitális korszaknak, valamint az okos zsebkészülékeknek köszönhetően a sportolók és a szurkolók közötti közvetlen kommunikáció eddig soha nem látott mértékben működött. Élőben lehetett például követni a két amerikai úszófenomén, Michael Phelps és Ryan Lochte twitteres üzenetváltásait. Vagy a Facebookon pillanatok alatt megjelent, ahogyan a férfi párbajtőröző, Ruben Limardo Gascon nem sokkal az eredményhirdetés után a földalatti gyorsvasúton utazik, nyakában az arannyal, miközben a venezuelai csapat jóvoltából villám spanyolkurzuson áteső utastársak a dél-amerikaiakkal együtt énekelnek-tapsolnak. A szemtanúk soha nem érzékelt boldogságról számoltak be. S persze arról, hogy megérinthették, megfoghatták a Limardo nyakában lógó aranyérmet. Ez a közelség nemcsak a szerelvényen lévők kiváltsága, hanem – a netnek köszönhetően – tízmillióké.

Mindez azt mutatja: a közösségi média lebontja a sztárok és a rajongók közötti falakat, kikapcsolja a közvetítő szerepét betöltő elektronikus, illetve nyomtatott sajtót. Ráadásul gyakran olyan pillanatokat örökít meg, amelyek kiesnek a tévékamerák és a hírügynökségi fotósok látóköréből. Persze más a civil szem –az „amatőr” jelzőt szándékosan nem használom –, mégis nekünk, újságíróknak is alaposan el kell gondolkodnunk e jelenségeken.

A drukkerek természetesen a ma már őskorinak tűnő filmes időkben is fotóztak, hogy aztán otthon vagy haveri körben elérzékenyülten nézegessék az előhívatott képeket. A digitális fényképezés elterjedése nyomán a lencsevégre kapott esemény rögtön visszakövethető vált. A világháló ezen is dobott még egy nagyot, a képek, no meg az érzelmek azonnal posztolhatók. A történet 2012-ben már nem arról szól, hogy „figyeljetek, ott voltam!”, hanem arról, hogy „hahó, itt vagyok!”. Benne a versenyben, igaz, amíg valaki „elcsiripeli” a 140 karaktert a Twitteren, addig lemaradhat valamiről. Persze a számítógépes bennszülöttek, azaz a digitális korszakban felnőtt nemzedékek lenyűgöző gyorsasággal kezelik a billentyűket. A női teniszdöntőben Marija Sarapovát a wimbledoni pályáról lesöprő Serena Williamsről azt olvastam, hogy kevesebb mint öt perc alatt hét Twitter-üzenetet küldött. A „csiripelés” még nem olimpiai sportág, de semmi kétség: adott esetben Serena abban is ütős lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.