Nem tévedés: kezdődik az olimpia!

Ugyanúgy, mint Sydney óta minden olimpia, a londoni játékok sem győzik kivárni a péntek esti nyitóünnepséget. A mínusz második napon délután négy órától a cardiffi Millennium stadionban csap össze a brit női labdarúgó-válogatott és Új-Zéland csapata.

Nem mintha csökkenteni kívánnánk a nem hivatalos nyitány érdemeit, emlékeztetünk arra: ez azon kevés esemény egyike, amelyre nem sikerült minden jegyet eladni. A felső sorokat lezárják, és a még mindig fennmaradt helyekre gyerekeket és katonákat ültetnek be. A Team GB, azaz Nagy-Britannia olimpiai futballegyüttesének férfi kiadása – a Manchester United veterán walesi sztárja, Ryan Giggs csapatkapitánysága alatt – csütörtökön mutatkozik be, történetesen éppen az Old Traffordban, ahol Szenegál együttesét fogadja.

Az olimpiai mozgalom zászlóvivői és brit vendéglátóik alaposan „kireprezentálják” magukat még a tényleges kezdet előtt. A hétfő esti, a Covent Gardenben rendezett gálaest hőse Boris Johnson főpolgármester volt, aki az Oxfordi Egyetemen ókori nyelvekből és kultúrákból szerzett diplomáját egy oxfordi kutató, Armand D’Angour külön erre az alkalomra szerzett dicsőítő ódájának görög és angol nyelvű előadásával kamatoztatta.

A Nemzetközi Olimpiai Mozgalom háromnapos ülésének előestéjén, a Buckingham-palotában tartott királyi fogadást követő eseményen a konzervatív politikus nagyobb tapsot kapott, mint Placido Domingo, Renée Fleming vagy Bryn Terfel. A szónokok között volt Jacques Rogge is. A NOB elnöke tisztelettel adózott az előtt, hogy London – a világon elsőként – immár harmadszor házigazdája a nyári olimpiának. Az első két alkalom rendkívüli volt: 1908-ban a Vezúv kitörése miatt kiugró Róma helyére „szállt be”, míg 1948-ban a háborús újjáépítés és jegyrendszer közepette a takarékosság olimpiáját hozta tető alá.

Bár az előkészületek finisében naponta többször is elhangzik vezető politikusok és olimpiai szervezők szájából, hogy London készen áll a játékokra, a közösségi közlekedés fogyatékosságait nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Majdhogynem komikusan hangzott kedd reggel a hírszolgáltatásokban, hogy az olimpiai láng metróval teszi meg a Wimbledon és Wimbledon Park közötti egymegállónyi távolságot, ugyanakkor a zöld District Line-nak ezen a szakaszán a jelzőrendszer meghibásodása miatt súlyos fennakadásokra kell számítani.

Bizony nem volt kedve nevetni annak a több ezer embernek, aki – éppen a metróhálózat összeomlása miatt – lekéste a nyitóünnepség főpróbáját az Olimpiai stadionban. Az Olimpiai Parkot kiszolgáló két fő metróvonalon, a Jubilee-n és a Central Line-on – az utóbbiban a hirtelen kitört hőhullám miatt amúgy is emberhez méltatlan körülmények uralkodnak – egész nap problémák voltak, estére pedig a kulcsfontosságú Stratford csomópontot érintő London Overground vasútvonalon sem működött a forgalom.

A közúti közlekedésre hagyatkozók megpróbáltatásai szerda hajnalban kezdődnek, amikor életbe lépnek az átfogó út- és sávlezárások. Az olimpiai útvonalhálózat 174 kilométert tesz ki, és ebből 48 kilométer a kizárólag a torna helyszínei felé haladó személygépkocsiknak és autóbuszoknak fenntartott sáv hosszúsága. Ami magát a nyitóünnepséget illeti, annak minden részvevőjét, sőt a főpróbára meghívott 40 ezer vendéget is a legszigorúbb titoktartás kötelezi. Danny Boyle, a többszörös Oscar-díjas Gettómilliomost jegyző rendező nem szeretné elrontani az akár több mint egymilliárdos tévénézősereg örömét a részletek kiszivárogtatásával.

Előzetesen annyit árult el, hogy a másfél órás program címe Isles of Wonder, azaz A csoda szigetei lesz. A 80 ezer nézőt befogadó stadiont jellegzetes brit tájjá alakítják át. A Zöld és kellemes alcímet viselő nyitójelenetben háziállatok – lovak, csirkék, bárányok – és gyerekek egyaránt részt vesznek. A rendelkezésére bocsátott 27 millió fontból Boyle érzékeltetni kívánja a világgal, mit tart „Best of British-nek”, brit különlegességnek, így egy falusi krikettcsapat tagjai éppúgy szerepet kapnak, mint az NHS-t, az ingyenes egészségbiztosítást jelképező ápolónők.

A zene ugyan főként a brit kultúrát felvillantó történet illusztrációjaként szolgál majd, mégis olyan ikonoknak nyújt fellépési lehetőséget, mint Sir Paul McCartney, a The Who és a Take That együttes. A világhírű rendező reményei szerint a nézők „élőben játszódó filmként” fogják majd fel az önkéntesekkel együtt tízezer fellépőt számláló nyitóünnepséget, melynek egyik fénypontja a stadionban már elhelyezett, gigantikus harang megszólalása lesz.

Bár a meteorológiai előrejelzés szerint borús idő várható, Boyle még műfelhőkről is gondoskodott. A ceremóniába várhatóan bevonják Muhammad Ali ökölvívó- és David Beckham futball-legendát is: ők többedmagukkal – köztük egy fiatalabb sportolóval együtt – gyújtják meg az olimpiai fáklyát. Kedden a brit kormány olimpiai stábjának David Cameron kormányfő elnökletével megtartott ülésén újabb 1200 katona készenlétbe helyezéséről döntöttek.

A kabinet semmit nem akar a véletlenre bízni, s főleg nem szeretne kapkodni, amennyiben kiderülne, hogy az olimpia biztonságáért felelős G4S vállalat nem képes ellátni feladatát. Jeremy Hunt kulturális és sportminiszter megnyugtatásul hangsúlyozta: az ostromlott biztonsági cég teljesítménye az elmúlt napokban „inkább javult, mint romlott”. Minimum hasonló kritikát vár a brit női futballcsapat a szerdai prológ után...

Ez lesz ma

Labdarúgás. Női csoportmérkőzések:

Nagy-Britannia–Új-Zéland (magyar idő szerint 17), Japán–Kanada, Egyesült Államok–Franciaország (mindkettő 18), Kamerun–Brazília (19.45), Svédország–Dél-Afrika, Kolumbia–Észak-Korea (mindkettő 20.45).

Irány London! A fedélzeten az úszócsapat (elöl balról): Turi György edző, Cseh László és Gyurta Dániel, mögöttük Jakabos Zsuzsanna
Irány London! A fedélzeten az úszócsapat (elöl balról): Turi György edző, Cseh László és Gyurta Dániel, mögöttük Jakabos Zsuzsanna
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.