Dream Team: jobb, mint húsz éve?

A férfi kosárlabda 1936-ban került az olimpiák állandó programjába. Az amerikai kosarasok az azóta rendezett tizenhét ötkarikás torna közül tizenhaton jelen voltak – Moszkvából a bojkott miatt hiányoztak 1980-ban–, s tizenháromszor győztek. (127 olimpiai meccsükből 122-t megnyertek.)

Csaknem ötven éven át – 1936 és 1984 között – az egyetemi bajnokság ifjú amatőrjei nyeregették az olimpiákat. (Tízből kilencet, 78 meccsből 77 győzelemmel.) Majd 1988-ban kikaptak az elődöntőben, s a sportág történetében először nélkülük játszották a döntőt. Ezután a FIBA, a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség megnyitotta az olimpiát a profik előtt. A döntés nem volt egyhangú: nemcsak a szovjetek, de az amerikaiak is ellene szavaztak. Az NBA, az amerikai profi liga kezdetben egyáltalán nem lelkesedett azért, hogy csillagászati értékű játékosai „holmi” olimpiákon, az egyetemi bajnokság szintjén (sem) álló válogatottakkal szemben kockáztassák a testi épségüket. Aztán 1992-re mégis összejött a Dream Team, amelyet úgy harangoztak be, hogy a sporttörténetben még soha, semmilyen csapatsportágban ilyen minőségű társaság nem állt össze. És valóban. Ahhoz képest, hogy egyszerre öten lehetnek a pályán, abban a csapatban legalább nyolc olyan legenda szerepelt, akinek a nevét sohasem felejti el az, aki egy picit is szereti a kosárlabdát: Michale Jordan, Scottie Pippen, John Stockton, Karl Malone, Magic Johnson, Larry Bird, Patrick Ewing, Charles Barkley sorakozott az álomcsapatban. Ez az együttes átlagban 44 pontot vert ellenfeleire a nyolc olimpiai meccsén Barcelonában.

S e csapatot verné meg a londoni olimpiára készülő 2012-es Dream Team, legalábbis Kobe Bryant szerint. A Los Angeles Lakers harmincnégy éves vezére, a jelenlegi csapat messze legidősebb veteránja azt nyilatkozta, hogy a „kilencvenkettesek” már kissé öregek voltak, míg a mostani válogatott „sikerre éhes, fiatal versenylovakból álló fogat”. Barkley és Jordan kiröhögte Bryantet...

Majd meglátjuk.

Athénban 2004-ben a mostanihoz életkori tekintetben eléggé hasonló együttes vallott csúfos kudarcot. Az akkori két nagy sztár, Tim Duncan és Allen Iverson körül olyan ifjú versenylovak trappoltak, mint LeBron James, Dwyane Wade, Carmelo Anthony. Az amerikai csapat 1936 óta elszenvedett öt vereségéből hármat az a csapat jegyzett, és épphogy felfért a dobogóra.

A jelenlegi társulatban is ott van a mostani NBA két legnagyobb egyénisége, Bryant és James. A jövő csapatából, az Oklahomából beválogatták a legfényesebb jövő előtt álló ifjú zseniket, Kevin Durantet és Russel Westbrookot, s még az oklahomai cserepadról is elhozták a velük egyidős James Hardent. Ők biztosan nagyon éhesek maradtak a sikerre az elveszített NBA-nagydöntő után. Fiatalnak ott van még Kevin Love, a védekezésben, lepattanózásban az NBA legjobbjai közé tartozó center, még fiatalabbnak pedig a tizenkilenc éves Anthony Davis, aki az egyetemi liga legjobbjaként az első helyen kelt el az idei drafton. A többiek – a kis Los Angeles-i csapatot, a Clipperst az idén naggyá tevő Chris Paul, az elmúlt szezonban egy meccsen a legtöbb pontot dobó Deron Williams, továbbá Andre Igoudala, Tyson Chandler – Carmelo Anthonyval és LeBron Jamesszel együtt a pályájuk derekán járnak, 25-30 évesek.

Akik pedig otthon maradnak, hogy a következő évadra a csodadoktorok összekalapálják őket: Chris Bosh, Dwyane Wade, Derrick Rose, Dwight Howard, Blake Griffin, Chauncey Billups.

Belőlük is kitelne legalább egy fél álomcsapat.

Bryant már készül
Bryant már készül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.