Brandőrök Londonban

Hála a közeledő olimpiai játékoknak, felvillant az Európa legnagyobb irodaépület-együttese, a Canary Wharf felhőkarcolóiban dolgozó ifjú bankárok előtt a perspektíva. A ragyogó napsütésnek és a tiszta időnek köszönhetően világosan kirajzolódik előttük a Temzén – részben éppen a közeli Docklandsnél – máris lehorgonyzó luxusjachtok látványa.

A következő hetekben az angol főváros lesz a Riviéra a világ leggazdagabb üzletemberei számára. Kelet-London, melynek jelentős része érintetlenül maradt a kilencmilliárd fontos fejlesztésektől, mintegy száz szuper jachtnak és több multimilliárdosnak ad átmeneti otthont. A Gogypus fedélzetén érkezik meg Bill Gates, míg a Microsoft társalapítója, Paul Allen az ötvenhét tagú legénységgel működtetett, 126 méter hosszúságú Octopusszal (Polippal) fut be a sporteseményre. Keddre várják Londonba a világ legnagyobb magánjachtját, Roman Abramovics Chelsea-tulajdonos 170 méteres, egymilliárd dollár értékű Eclipse-ét, melyet nemhogy egy, de két helikopterleszállóhellyel, ugyanannyi úszómedencével, továbbá diszkóteremmel, mozival, mini-tengeralattjáróval és –mindezek után magától értető dően –saját rakétavédelmi rendszerrel szereltek fel. A lesifotósok jobban teszik, ha elkerülik az orosz oligarcha „játékszerét”, mert a nagy hatótávolságú lencséket szofisztikált lézerszisztéma hatástalanítja.

Jó hír a krőzusok számára: ha valaki nem ragaszkodik a saját hajójához, és le tud szurkolni akár heti 300 ezer fontot, az bérbe is vehet jachtot.

A legutóbbi információk szerint a részt vevő 205 nemzet több mint a fele, 120 ország képviselteti magát államfői szinten, és természetesen a királyi családok, valamint a világ legbefolyásosabb üzletemberei sem maradhatnak távol a sportnál sokkal többről szóló eseménysorozattól. Londonba igyekeznek és csillogó-villogó, részben jótékony célt szolgáló partikon vesznek részt a leghíresebb filmsztárok, köztük Angelina Jolie, Nicole Kidman, Catherine Zeta-Jones, Michael Douglas, Brad Pitt. Úgy tetszik, a legtöbb celebet felvonultató buli rangjáért legalább akkora verseny folyik, mint amekkora küzdelem várható az olimpiai érmekért.

Bár az utóbbi napokban lényegesen enyhült az országos morgás-dohogás, az olimpiai brandek védelmével kapcsolatos intézkedéseket továbbra sem könnyen emésztik meg az emberek. Kevesen gondolták, és Britannia-szerte sokan járhatnak rosszul amiatt, hogy maga az olimpiai öt karika is bejegyzett szabadalom, így ugyanúgy nem tehető ki az üzletek kirakatába, ahogyan a London 2012 márkanév vagy az olimpiai láng jelképe se. A még a munkáspárti kormányzás idején elfogadott törvény szellemében egész brandvédelmi kommandó járja az országot, és akár 20 ezer fontos büntetésre is ítélheti a jogsértőket. A játékok idején forgalmazott reklámok, hirdetések olyannyira nem függhetnek össze az olimpiával, hogy a The Independent című napilap úgy tudja: a tiltott szavak közé tartozik az arany, az ezüst a bronz, a London, sőt a nyár is. Ehhez képest semmiség (bár rengetegen sérelmezik): a negyven olimpiai helyszínen csak és kizárólag a fő szponzorok egyikének a hasábburgonyája árusítható. Boris Johnson londoni főpolgármester tréfás hangot ütött meg az ügyben: „A boltosok nyugodtan tegyenek ki öt fánkot egymás mellé a kirakatba, a pékek pedig próbálják meg hatalmas olimpiai pereccel reklámozni portékáikat!”

Kétségtelen, a védjegyekből származó kereskedelmi bevételek – a szervezési kiadásokat is beleértve – 1,4 milliárd fonttal járultak hozzá a 11,4 milliárd fontos költségvetésű olimpiához. Ezzel együtt is fejfájást okoz majd a sportrajongóknak, hogy a szuvenírekért és a versenyek helyszínein az ételért-italért – a készpénzen kívül – egyfajta bankkártyával lehet csak fizetni. Még a szervezőbizottság elnöke, Lord Coe is elismerte, hogy bajban lesz az, aki a rivális üdítőital-márkát reklámozó trikóban próbál „behatolni” a rendezvényekre, melyek fő támogatóinak egyike a másik kólagyártó. A helyzet komolyságát tükrözi: dr. Aseem Malhotra, a neves kardiológus BBC-interjúban adott hangot aggodalmának az egészségre ártalmas termékeket árusító szponzorok bevonásával kapcsolatban.

Sir Chris Hoynak viszont nagy napja volt a hétfő: bejelentették, hogy a pénteki nyitóünnepségen az 542 tagú brit csapat zászlóvivője a harminchat éves, a pekingi olimpián három aranyérmet szerző kerékpáros lesz. Kiváló teljesítményének köszönhetően ő tartotta magasra a nemzeti lobogót, a Union Jacket a négy évvel ezelőtti záróünnepségen. Mesterhármasa azonban most biztosan nem lesz. Merthogy ezúttal csak két számban szerepel.

Hivatalosan engedélyezett: fotó a kabalafigurával
Hivatalosan engedélyezett: fotó a kabalafigurával
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.