Jön a csip és a „sólyomszem”

Jerome Valcke, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség főtitkára csütörtökön – a futball szabályalkotó testületének zürichi tanácskozása után – bejelentette, hogy a FIFA a gólvonaltechnológia bevezetése mellett döntött. Közölte azt is: a szisztémát az idén decemberben, a klubvilágbajnokságon próbálják ki, és ha beválik, akkor a jövő évi Konföderációs Kupán, majd a 2014-es vb-n is alkalmazzák.

A FIFA a klubvilágbajnokságon arra a két rendszerre támaszkodik, amelyet négy országban – Angliában, Németországban, Olaszországban és hazánkban – teszteltek. Az egyik a teniszből ismert „sólyomszemes” (kamerás), a másik a labdába épített csipes szisztéma. Ez is, az is megfelel a követelményeknek, ezért a klub-vb-nek otthont adó stadionokba mindkettőt telepítik.

Valcke hangsúlyozta: a módosítás továbbra is csak arra vonatkozik, hogy a labda áthaladt-e a gólvonalon vagy sem. A játékvezetők felelőssége változatlan marad, már csak azért is, mert vannak olyan esetek, amelyek során a labda szabálytalan körülmények között – például leshelyzetből vagy kezezés után – kerül a hálóba.

A FIFA apparátusának vezetője leszögezte: a bevezetés nem kötelesség, hanem lehetőség, a technológia alkalmazása vagy elvetése a konföderációkon és a tagszövetségeken múlik. Azaz az Európa-bajnokságon vagy a Bajnokok Ligájában változatlanul alkalmazhatók a gólbírók, amennyiben az UEFA mellettük voksol. Ennek azért (is) van jelentősége, mert Michel Platini az Eb-n síkraszállt a gólbírókért és a technikai eszközök ellen.

Alex Horne, az Angol Labdarúgó Szövetség főtitkára, a szabályalkotó testület tagja kijelentette: a Premier Ligában a lehető leghamarabb – akár már a következő évad közben is – bevezetik az újítást. Hozzátette azonban: „Tárgyalásokra van szükség, mert nem szenvedhet hiányt a klubok egyike sem.” Ezzel nyilvánvalóan a költségekre célzott, és Valcke is elismerte: mindkét technológia drága, bár a ráfordítás elenyésző a stadion építések költségvetéséhez képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.