Egy amerikai Londonban

Ha a harmadik és a hatodik kiemelt játszik egy torna döntőjében, akkor a rendezők a vállukat vonogatják, hiszen menet közben elbuktak az igazán nagy esélyesek, bár kétségtelen, hogy a „maradék” sem lebecsülendő.

A wimbledoni női versenyen is hullottak a sztárok, gondoljunk csak Venus Williams korai búcsújára, aztán a volt világelső Wozniacki és Clijsters távozására, a világranglista-vezető (és Roland Garros-bajnok) Sarapova meglepő vereségére, s aztán a címvédő Kvitova negyeddöntős kiesésére. Az elődöntős női „csapatban” egyetlen igazi klasszis maradt, aki már többször is bebizonyította, hogy képes heves érzelmeket kiváltani az általában fagyos angol publikumból. Serena Williams ünnepelt kedvenc Wimbledonban, mivel a harmincegy éves amerikai játékos egyesben már négyszer emelhette magasba a győztesnek járó trófeát, s nővérével a páros verseny végén is többször járt győzelmi táncot a szent gyepen.

A rendezők tehát örültek Serena újabb wimbledoni menetelésének, és az ifjabbik Williams nővér továbbra sem keltett csalódást: bár kevés versenye miatt csupán a hatodik helyen emelték ki, ha nem is könnyedén, megnyerte az „ausztrál” bajnok Azarenka elleni rangadót (6:3, 7:6). Ezzel garantált a döntő sikere, mind a helyszínen, mind a tévékészülékek előtt. Az elit négyes másik három tagja dicséretes pályát járt be, most pedig kifejezetten remekelt, ám egyikük sem igazán közönségcsalogató alkat. Angelique Kerber kisasszony (a nyolcadik kiemelt) csupán Németországban vonz milliókat a képernyő elé, Agnieszka Radwanska és Viktorija Azarenka pedig még csak most alakítja ki sztárprofilját. Ám Serena mellett fel tudnak nőni a feladathoz.

Ez történt a fehérorosz bajnoknővel is, aki a torna második kiemeltjeként jutott az elődöntőbe, s vereségéért nem érheti szemrehányás, hiszen a tizenháromszoros Grand Slam-bajnok amerikaitól igazán nem szégyen kikapni. Ráadásul Azarenka nem játszott alárendelt szerepet, s különösen a második játszmában késztette nagy küzdelemre vetélytársát: a tie breakben 8:6-ra kapott ki. A tény azonban tény: a találkozó végén Serena Williams pukedlizett a brit publikum előtt, és szombaton az ötösért lép pályára 2002-es, 2003-as, 2009-es és 2010-es egyéni diadala után.

Ellenfele Agnieszka Radwanska lesz. A lengyel teniszező a harmadik kiemelt volt a tornán, s pályafutása csúcsának tekinthette, hogy – életében először – Grand Slam-viadal elődöntőjébe, majd döntőjébe kerülhet. Immár mindkettőt megvalósította: a huszonhárom éves krakkói lány a Kerber elleni 6:3, 6:4-gyel wimbledoni finalista. Öt esztendeje íródó profi karrierje során eddig csak Párizsban (2009-ben, majd 2010-ben) jutott túl a harmadik fordulón; ehhez képest szombaton a királyi páholy díszvendégei is őt nézik.

A teniszkedvelő előkelőségek azonban – nagy valószínűség szerint –péntekre időzítik idei első wimbledoni látogatásukat, mivel a férfi elődöntők csúcstalálkozóján a hatszoros „angol” bajnok Roger Federer és a címvédő-világelső Novak Djokovics meccsel. A két óriás most csap össze először a híres wimbledoni füvön... A másik mérkőzésről pedig elég anynyit mondani, hogy Murray játszik, aki az 1938 óta kielégítetlen brit várakozást igyekszik megtörni azzal, hogy végre otthon tartja a trófeát. Ehhez persze pénteken a tavaly is elődöntős Tsongát kellene legyőznie, majd vasárnap Federert vagy Djokovicsot felülmúlnia.

De ne nézzünk ennyire előre, hiszen a teniszedzők is úgy oktatják tanítványaikat, hogy mindig csak a soron következő pontra kell koncentrálni...

Ha ő játszik, még az angol publikum sem fagyos: Serena Williams
Ha ő játszik, még az angol publikum sem fagyos: Serena Williams
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.