Cseh-magyar: Próba, szerencse

Rendkívüli góllal kezdődött péntek este Prágában a cseh válogatott Eb-próbajátéka a – szokás szerint – legföljebb a nyári szabadságra készülő magyar együttes ellen.

A hatodik percben Vargát buktatták a tizenhatosnál, s miközben Cech kapus a sorfalat igyekezett felállítani, Dzsudzsák hirtelen kapura emelte a labdát. Az ívelés a háló jobb oldala felé tartott, s – mivel az ezúttal kilencvenedszer válogatott Cech a bal oldali léc mellett rendezgetett, így nem érhetett át a másik oldalra – be is hullott, Probert angol játékvezető pedig középre mutatott (0-1).

A tizenötödik percben viszont – a csehek újabb meghökkenésére – nem ítélt gólt a találkozó szigetországi bírája. Baros ment el a bal szélen, majd középre játszott, de Rezek hiába küldte a labdát a jobb sarokba, Probert szabadrúgást rendelt el honfitársaink javára, mert asszisztense úgy vélte: a beadás után Kolar ellökte Juhászt.

A különös brit sporttárs úgy érezhette, tartozása van a házigazdákkal szemben, hiszen a huszonötödik percben szinte a semmiért adott tizenegyest a vendéglátók javára. Juhász fogta ugyan Baros mezét, de a csatár nem ezért esett el, hanem azért, mert a futballban lehet színészkedni, és a labdarúgás mégsem olyan, mint a színház: a pázsiton kifejezetten hasznos lehet a bukás. A büntetőt Michal Kadlec – az 1996-ban Eb-döntőt játszó Miroslav Kadlec fia – a bal sarokba lőtte (1-1).

Aztán a harminchetedik percben Rezek is tizenegyest reklamált, de Laczkó megmozdulására nem reagált az angol főszereplő. A cseh játékos úgy került helyzetbe, hogy Juhász rosszul lépett, és nem pusztán a földön maradt: le kellett cserélni.

A második félidőt azzal a szerény reménnyel várták a lelátón szorító magyar turisták, hogy valamelyest javul majd a labdabirtoklási arány, mert honfitársaink számára a szünet előtti 70:30 keserves volt, de nagyon... Ám akcióval változatlanul nem jelentkeztek hazánk erősen beszorított fiai; igaz, a magyar térfélen nem csupán átmenetileg állomásozó cseh csapat játéka is bántó fantáziaszegénységről árulkodott.

Nem véletlen, hogy a FIFA-világranglistán Csehország együttese van a legrosszabb pozícióban az Eb tizennégy kvalifikált részvevője közül; csak a két rendezőt, Ukrajnát és Lengyelországot előzi meg, még a „tizenharmadik” (valójában a tizennyolcadik), a hétfőn Budapesten fellépő ír válogatott is nyolc hellyel áll nála jobban.

E gárdával szemben nemhogy a döntetlent sikerült kiszenvedni, hanem a magyar csapat a véghajrában megnyerte a meccset. A 88. percben Dzsudzsák negyvenméteres keresztlabdát küldött az újonc Gyurcsóhoz, aki lekezelte az átadást, majd közelről, de éles szögből a jobb alsó sarokba lőtt (1-2).

CSEHORSZÁG MAGYARORSZÁG 1-2 (1-1)

Barátságos mérkőzés, Prága, 17 580 néző. Jv.: Probert (angol).

Csehország: Cech – Gebre Selassie, Kadlec, Sivok (Hubnik, 46.), Limbersky – Rezek (Rajtoral, 72.), Plasil (Lafata, 79.), Kolar (Pekhart, 61.), Jiracek (Hübschman, 79.), Pilar – Baros (Darida, 61.).

Magyarország: Bogdán – Vanczák (Halmosi, 83.), Korcsmár, Juhász (Mészáros, 39.), Laczkó – Koltai (Gyurcsó, 65.), Varga, Pintér, Szakály (Szabics, 89.), Dzsudzsák (Debreceni, 92.) – Szalai (Németh, 90.).

Gól: Dzsudzsák (6.), Kadlec (25., 11-esből), Gyurcsó (88.).

Prágai páros: Jiracek és Szalai
Prágai páros: Jiracek és Szalai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.