Angol kiejtés?

Legutóbb tizenhat éve fordult elő, hogy angol klub részvétele nélkül játszották a labdarúgó BL negyeddöntőjét. Most megint fenyeget e veszély, mert a két manchesteri együttes, a City és a United már a csoportmérkőzések után „kizúgott” a mezőnyből – ráadásul egyelőre az Európa Liga sem vigaszág a boldogtalan páros számára –, az Arsenal a nyolcaddöntőben mondott goodbye-t, és ugyanez a sors várhat ma a Chelsea-re, amely 1-3-ról kezdi a Napoli elleni visszavágót.

Bő másfél évtizede a Blackburn Roverst érte az a szégyen, hogy negyedik lett a csoportkörben a Szpartak Moszkva, a Legia Varsó és a Rosenborg mögött. A Chelsea túlélte a körmérkőzéses szakaszt, de a Daily Telegraph című lap arról szavaztatja olvasóit, hogy kiket küld el a nyáron az edzőjét már „lapátra tevő” londoni klub. Éppen tizenegy futballistára lehet voksolni: az újság listáján van Cech, Bosingwa, Ivanovics, Terry, Ashley Cole, Paulo Ferreira, Mikel, Lampard, Malouda, Kalou, Drogba. Mindnyájukról nyilván nem mond le az orosz tulajdonos, Roman Abramovics, de már a felvetés is sokat elárul a kékek helyzetéről. Javítana a játékosok kilátásain, ha továbbjutnának a nápolyiak ellen, ám az egyenes kieséses szakaszban vívott legutóbbi öt hazai BL-meccse közül a Chelsea egyet sem nyert meg: háromszor döntetlent ért el, kétszer kikapott.

Marek Hamsik, a Napoli szlovák légiósa nem feltétlenül ismeri e statisztikát, mégis úgy véli: „Azért lépünk a Stamford Bridge gyepére, hogy élvezzük a játékot. Erre és a negyeddöntős szereplésre komoly esélyünk van, hiszen a Chelsea főként a gondviselésnek köszönhette, hogy csak 3-1-re nyertünk a San Paolo stadionban. A mi szerencsénk az: láttuk, milyen nagy mellényt vett fel Londonban a Milan az Arsenal négygólos legyőzése után. Abból a 3-0-ás visszavágóból okulva még véletlenül sem leszünk elbizakodottak, keményen küzdünk, nehogy bennünket is megérintsen a katasztrófa.”

Az angol fővárosban ezzel együtt minden elképzelhető, nem úgy, mint Madridban. A királyi gárda kényelmes 1-1-et ért el Moszkvában, és orosz csapattal szemben hazai pályán egyetlen egyszer maradt alul a BEK-ben, illetve a BL-ben: 1990 őszén a Szpartak 3-1-re győzött a Bernabeu stadionban. A kivételes találkozót volt alkalmam a helyszínen látni, s nem győztem ámulni, miként csinál „bolondot” a kétgólos Dmitrij Radcsenko a Real Madrid Jaro –Chendo, Hierro, Sanchis, Villaroya – Michel, Maqueda, Solana, Gordillo – Butragueno, Hugo Sanchez összetételű gálacsapatából. (Hogy igazságos legyen a dolog, két évvel később a Szpartak 3-2-re nyert a Nou Camp stadionban, kiejtve azt a Barcelonát, amely hat hónappal korábban először hódította el a legértékesebb európai klubtrófeát.)

A CSZKA-nak most nincs reménye hasonló bravúrra, még akkor sem, ha legutóbbi spanyolországi vendégjátéka alkalmával (2010-ben és éppen a BL nyolcaddöntőjében) az otthoni 1-1 után 2-1-re legyőzte a Sevillát. Nem volt az akármilyen diadal, elvégre a Sevillában Renato, Jesus Navas, Diego Capel, Kanouté, Negredo, Luis Fabiano is játszott, a CSZKA pedig alig változott azóta, mert Akinfejev kapus, továbbá a két Berezuckij, Sennyikov, Ignasevics, Aldonyin, Honda és Necid ma is a kerethez tartozik.

De úgy fest, a jelenkori Real Madrid legföljebb akkor tud veszíteni, ha a Barcelonával találkozik...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.