Lopja a labdát

Jeremy Linnek pocsék estéje volt a Miami ellen: csak nyolc pontot dobott és nyolcszor adta el a labdát. Ha valaki ezt egy évvel ezelőtt megígérte volna neki, összevissza csókolja. Most viszont csalódást keltett.

A 191 centis kaliforniai srác a profi kosárlabda történetének legnagyobb meglepetése: edzők tucatjai hitték középszerű játékosnak, most verhetik a fejüket a falba. Nemkülönben a sportszergyártók, mert egy kínai cég másfél évvel ezelőtt 710 dollárnyi jüanért levédette a Jeremy Lin márkanevet.

Lin szülei Tajvanról költöztek Amerikába, egyikük sem nőtt magasabbra 168 centinél. Jeremy a Palo Alto gimnáziumban lett kosaras, de a nagy egyetemek toborzóinak elkerülte a figyelmét. Semmiben sem volt kivételesen jó, akkori edzője szerint csak az egyetemi liga harmadik vonalához volt elég ügyes. Végül a Harvardon kötött ki, ahol nem a kosárlabda a legfontosabb tárgy. Ellenben értékelték, hogy Lin a gimnáziumban a kitűnőnél is jelesebb tanulmányi eredményt ért el: átlaga még a maximális 4.0-ást is meghaladta (4.2), ami úgy lehetséges, hogy emelt szintű kurzusokat is teljesített. Ez ázsiai diákok körében megszokott gyakorlat, másoknál elvétve fordul elő.

Az egyetemen jól ment neki a közgazdaságtan és a sport is – az egész Borostyán Liga (a nyolc legjobb, nem a sportra koncentráló északkelet-amerikai egyetem bajnoksága) történetének legjobb pont- és lepattanószerzője, gólpasszolója és labdalopója lett. Legjobb tulajdonsága: mindig megpróbál betörni a palánk alá. Mégsem kellett senkinek az NBA-toborzón. Nem a származásával volt baj, hanem a Harvarddal: az egyetem kétszer annyi amerikai elnököt adott (nyolcat), mint ahány játékost a kosárlabda felsőházába, az utolsót 1954-ben. Lin esélyei tehát nem voltak jók, 2010 nyarán mégis szerződést kínált neki gyermekkorának álomcsapata, a Golden State Warriors. Tartaléknak jó lesz, gondolták az edzők, és nem is nagyon figyeltek oda rá, hogy formás kis kultusza kezdett kialakulni az ázsiai származású amerikaiak körében. Még nem játszott NBA-meccset, amikor árusítani kezdték a mezét. Jóval az edzés előtt érkezett és utolsónak távozott, tudta, hogy mik a gyengéi: erősített és dobott rendületlenül. Megjárta a fiókcsapatot, végül a New York Knicks cserepadján kötött ki, a többi pedig történelem.

Február 3-án, a Boston Celtics ellen egy vesztes meccs végén beállították, és felfigyeltek rá. Másnap több időt kapott, és 25 pontot dobott a New Jersey Netsnek, többé ki se lehetett robbantani a csapatból. Februári átlaga mérkőzésenként 35 pályán töltött perc és 21 pont. A média ájuldozik, a közönség vörösre tapsolja a tenyerét. A mezéből több fogy, mint LeBron Jameséből vagy Cristiano Ronaldóéból. Amerika imádja, amikor az esélytelennek sikerül sztárrá válnia. Pedig érdemes arra is figyelni: Jeremy Lin ma is elsőnek érkezik az edzésre és utolsónak távozik. Sokat kell még javulnia.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Jeremy Lin. Sztár lett az esélytelenből
Jeremy Lin. Sztár lett az esélytelenből
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.