Babos Tímea útban a legjobb húsz közé

Babos Tímea nyerte a 220 ezer dollár összdíjazású kemény pályás versenyt a mexikói Monterrey-ben. Hajszálon múlt a magyar női tenisz történetének 16. WTA-tornagyőzelme – de nem a döntőben, hanem a nyolc nappal korábban történtek miatt, merthogy Serena Williams készítette elő az ifjú magyar hölgy sikerét.

A volt világelső amerikai sztár – bokasérülésre hivatkozva – lemondta a szereplést, így a várólista legjobbja, a magyar tinédzser „felcsúszott” a főtábla mezőnyébe. Ha ott ragad a kvalifikációs névsorban, akkor neki is a távol maradást kellett volna választania, hiszen a mexikói selejtezők idején még más elfoglaltsága volt: elődöntőt játszott Bogotában, s két helyen egyszerre senki nem lehet. A főtábla nyitányára viszont már átért Mexikóba Kolumbiából.

Monterrey-ben aztán csaknem megismétlődött az egy héttel korábbi sztori: jó szereplésének hála, ismét „lekéste” következő versenyét, hiszen az acapulcói selejtezők idején élete első WTA-tornadöntőjét játszotta...

Efféle késés többé aligha fordul elő. Januári kínai finalista szereplése, majd kolumbiai elődöntője és mexikói tornagyőzelme után a világranglista 68. helyére lépett előre a tizenkilenc éves soproni hölgy, akinek ezután már a nagy tornákon sem kell a kvalifikációs szakaszban izzadnia: pozíciója alapján a Roland Garroson is főtáblás lesz.

Sikerére felfigyelt a világsajtó, s noha nem volt ismeretlen a nemzetközi mezőnyben, felfutása mégis szenzáció. Lépcsőzött persze felfelé megszállott szorgalommal (az edző-édesapa Babos Csaba szigorú felügyeletével), szerzett korosztályos Európa-bajnoki címeket, juniorként párosban három Grand Slam-trófeát nyert, aztán az ITF viadalain az utóbbi bő két esztendőben egyaránt kilenc egyéni és páros tornagyőzelmet ért el.

Három éve a világrangsor 700. helyén kezdett, 2010-ben a 329., tavaly a 151. helyen jegyezték, most pedig nem csupán a 68., hanem – kizárólag az idei eredmények alapján – a WTA-rangsor 18. helyezettje.

Lesz-e belőle világklasszis? – fontolgatjuk reménykedve az eredmények hallatán. Noha a teniszben – főleg a női szakágban – könnyen előfordulhat, hogy törést szenved a gyors előrejutás, a Babos szülők eddigi sportfilozófiája a fontolva haladás volt. Lépésről lépésre építik fel lányaik karrierjét (a nővér, Zsuzsa ígéretes junior pályaív és profi versenyzés után az amerikai egyetemi teniszben ért el sikereket, s – nem mellékesen – Berkeley-diplomát szerzett Kaliforniában).

Fizikai adottságait, kondícióját, tenisztudását tekintve Tímea valóban eljuthat a csúcsra: agresszív, erőteljes játéka a legjobbak ellen is sikeres lehet. (Monterrey-ben a román Cadantu ellen 6:4, 6:4-re megnyert döntőben nem veszített adogatójátékot, s ezek többségében pontot is alig engedélyezett vetélytársának.)

Lendületére jellemző: legutóbbi 32 profi mérkőzéséből 27-et megnyert! Néhány hete, a Federation Kupán még azt ünnepelte, hogy sikerült top 100-as játékost legyőznie, Bogotában a legjobb 50-hez tartozó versenyző skalpját szerezte meg, Mexikóban pedig a harmadikként kiemelt román Cirsteát (WTA-48.), majd a másodikként rangsorolt olasz Erranit (36.) is felülmúlta.

Ha marad a családi alapokra épülő, de a profi sikereket megalapozni képes, immár kibővült szakmai, financiális háttér, a nyugodt, türelmes menedzsment, s ha nem szól közbe sérülés, akkor rövidesen ismét top 20-as játékosa lehet a magyar női teniszsportnak.

Ránk is férne e siker, hiszen a WTA 1973-as létrejötte óta – Babos mostani menetelésével együtt – mindössze tíz magyar tudott helyet szorítani magának a legjobb száz mezőnyében, tornagyőzelmet pedig közülük is csak heten ünnepelhettek.

Magyar WTA-győztesek

Temesvári Andrea 5 (1982: Pennsylvania, 1983: Perugia, Hamburg, Indianapolis, 1985: Indianapolis).

Szávay Ágnes 5 (2007: Palermo, Peking, 2009: Budapest, 2010: Budapest, Prága).

Arn Gréta 2 (2007: Estoril, 2011: Auckland).

Kuti Kis Rita 1 (2000: Sao Paulo).

Gubacsi Zsófia 1 (2001: Casablanca).

Czink Melinda 1 (2009: Quebec City).

Babos Tímea 1 (2012: Monterrey).

Itt az első WTA-trófea
Itt az első WTA-trófea
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.