Kassai „Dél-Amerikában”

Nem sokan gondolták – talán senki sem hitte – volna, hogy két forduló után a Manchester United csak a harmadik helyen áll, az FC Basel és a Benfica pedig első két helyezettként rangadót vív a labdarúgó Bajnokok Ligája C csoportjában. Ha csupán részeredmény, akkor is feltűnő teljesítmény ez főként a svájci együttestől, amellyel szemben az MU csak a kilencvenedik percben tudott egyenlíteni az Old Trafford stadionban (3-3).

Érthető, ha ma este zsúfolt házat várnak Bázelben, jóllehet a St. Jakob Park jegyeit 100–160 euróért kínálják. Alexander Frei manchesteri duplája (a másik Frei, Fabian góljával együtt) legalább annyira fellelkesítette az FCB híveit, mint Ottmar Hitzfeld hajdani „kettőzése” a svájci gárda eddigi legnagyobb sikere, a BEK-negyeddöntős szereplés alkalmával. Az első számú európai klubtorna legjobb nyolc csapata közé még 1974-ben került az FC Basel – abban az évben, amelyben az Újpest elődöntőt vívott a Bayern Münchennel –, s az azóta edzőmárkává váló Hitzfeld a Celticnek „köszönt be” kétszer a 3-2-es alpesi győzelemmel zárult első meccsen. (A visszavágón a Celtic nyert – kétszer tizenöt perces hosszabbítás után – 4-2-re.)

Bázeli edzés: nincs hands
Bázeli edzés: nincs hands

Heiko Vogel, a mostani tréner, aki a Hamburgba szerződő Thorsten Finket váltotta a napokban, nyilván messzemenően elégedett lenne újabb egygólos hazai sikerrel, csak hát az ellenfél erős, és Vogel portugál kollégája egyenesen csúcsra tör. Amennyiben a Benfica nyer, úgy Jorge Jesus utoléri a svéd Sven-Göran Erikssont, aki húsz európai kupameccsen vezette győzelemre a Benficát. A skandinávnak harminckilenc mérkőzésre volt szüksége ehhez; Jesus a harmincötödik „európai” találkozónál tart. A kiemelkedően legjobb mérleg azonban Guttmann Béláé, hiszen honfitársunk irányításával 22 meccsen 14 diadalt aratott a lisszaboni együttes, és – korántsem mellesleg – kétszer egymás után elhódította a Bajnokcsapatok Európa Kupáját.

Valamikor hazánk fiai is főszereplők voltak a nemzetközi labdarúgásban...

Pardon: ma is azok. Már abban a tekintetben, hogy a bázeli találkozót Kassai Viktor és „csapata” vezeti (remélhetően sokkal jobban, mint a Bayern München–Manchester City mérkőzést). A magyar bírák akár úgy is tekinthetik, hogy Dél-Amerikába kaptak meghívást, mert a Benfica várható kezdő tizenegye így fest: Artur (brazil) – Maxi Pereira (uruguayi), Luisao (brazil), Garay (argentin), Emerson (brazil) – Gaitan (argentin), Witsel (martinique-i származású belga), Javi Garcia (spanyol), Aimar (argentin) vagy Bruno Cesar (brazil), Nolito (spanyol) – Cardozo (paraguayi). Csupán az edző portugál, de trénerként „valamivel” jobbnak tetszik, mint Paulo Sousa, elvégre a Benfica még nem szenvedett vereséget ebben a szezonban. Svájci csapattól pedig soha nem kapott ki.

A bukmékereknél most is az 1-es fizet a legjobban.

De Manchester óta semmi sem fix...

BAJNOKOK LIGÁJA

CSOPORTMÉRKŐZÉSEK, HARMADIK FORDULÓ

KEDD

A csoport: Napoli–Bayern München (TV2, 20.30, Pro4, 20.30), Manchester City–Villarreal (Pro4, 22.45, felvételről). Az állás: 1. Bayern 6 pont, 2. Napoli 4, 3. Manchester City 1, 4. Villarreal 0.

B csoport: CSZKA Moszkva–Trabzonspor (Digi Sport, 17.50), Lille–Internazionale (Digi Sport Plus, 20.40). Az állás: 1. Trabzonspor 4, 2. Inter 3, 3. Lille 2, 4. CSZKA 1.

C csoport: Otelul Galati–Manchester United (Digi Sport, 23.40, felvételről), FC Basel–Benfica. Az állás: 1. Basel 4, 2. Benfica 4, 3. MU 2, 4. Galati 0.

D csoport: Real Madrid–Lyon (Digi Sport, 20.15), Dinamo Zagreb–Ajax. Az állás: 1. Real Madrid 6, 2. Lyon 4, 3. Ajax 1, 4. Dinamo 0.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.