Ez nem a három kívánság

Jelentős derültség közepette zajlott a hét végén Zágrábban a legrangosabb kontinentális pólókupa, a Bajnokok Ligája csoportkörének sorsolása: a három magyar részvevő ugyanabba a négyesbe került. Mindennek a tetejébe a kvartett negyedik tagja a sorozat címvédője, a Partizan Belgrád együttese lett. Annak jártunk utána, hogy a mosolyok őszinték voltak-e, vagy éppen ellenkezőleg: kínjukban vigyorogtak az érintettek...

Gerendás György, az egriek szakvezetője azt mondta, emlékei szerint soha nem fordult elő, hogy három azonos nemzetbeli alakulatot egy csoportba osztottak volna, de úgy informálták: „semmiféle umbulda nem volt a dologban”. Bár furcsának találja, hogy így történt, szerinte még mindig jobb ez az eset, mint az a néhány évvel ezelőtti, amikor a dubrovniki Final Fourt három olasz csapat vívta a házigazdákkal. „Nézzük a jó oldalát! – tette hozzá. – A kialakult helyzetben rengeteg pénzt spórolunk, mivel alig kell utaznunk, másrészt pedig száz százalék, hogy lesz magyar együttes a legjobb nyolc között.” Ami az esélyeket illeti: a tréner szerint a három hazai garnitúra közül bármelyik továbbjutó lehet, akár a Partizan előtt is, amely „sokat gyengült a legutóbbi évad óta”.

A szombat esti nyitányon: Eger–Vasas
A szombat esti nyitányon: Eger–Vasas

Vincze Balázs, az egrieket vasárnap bajnoki mérkőzésen két góllal felülmúló szegediek edzője „marhaságnak” tartja, hogy egymás mellé sorolhatók az egy nemzetbeli együttesek, s megjegyzi: a legkevésbé erről a négyesről álmodott. „De ez van, ezzel kell főznünk, és biztos vagyok benne: akár egy, akár két magyar csapat lép tovább, a Szeged ott lesz a következő szakaszban.”

Méhes Jenő, a Vasas szakosztályvezetője úgy fogalmazott: „Még jó, hogy nem voltunk négyen, mert akkor nyilván mindannyian összekerülünk.” Halálcsoportnak nevezte a C jelű négyest, mert „itt nem lesz könnyű meccs, nagyjából azonos esélyekkel száll vízbe valamennyi csapat”, de nem felejtette elmegemlíteni azt sem, hogy „a Vasasnak mindenképpen ott a helye a továbbjutók között”.

Megkérdeztük Szakadáti Lászlót, az Európai Úszó Liga igazgatóját is: mi a véleménye a csoportbeosztásról? A direktor a szervezet luxembourgi irodájából annyit mondott, a sorsolási szisztémát nemrégiben változtatták meg, éppen az után, hogy a Gerendás által is felemlegetett horvátországi négyes döntőbe három olasz alakulat kvalifikálta magát. „Úgy gondoltuk, még mindig jobb, ha a sorozat közben akadnak össze egymással az azonos nemzetbeliek, mint ha a végjáték fulladna unalomba, hiszen abban az esetben eladhatatlanná válna az egész Bajnokok Ligája. Belátom, nem szerencsés a magyarok számára, ami történt, de ugyanígy elismerheti bárki: nézőpont kérdése, hogy melyik ujjunkat kevésbé fájdalmas megharapnunk.”

Akárhogyan is, a sorsolási golyók után szombattól egy másik, jóval nagyobb gömbre figyelhetünk: az első csoportfordulóban az Eger a Vasast fogadja, míg a Szeged Belgrádban vendégeskedik.

Az európai csoportbeosztás

A: Budva (montenegrói), Olimpiakosz (görög), Vuliagmeni (görög), Rijeka (horvát). B: Jug Dubrovnik (horvát), Spandau (német), Mladost Zagreb (horvát), Vojvodina (szerb). C: Partizan Belgrád (szerb), Eger, Szeged, Vasas. D: Pro Recco (olasz), Szpartak Volgográd (orosz), Marseille (francia), Herceg Novi (montenegrói).

Elkészült a negyeddöntő (november 4. és 5.) párosítása a Magyar Kupában: Honvéd–Vasas, Szeged–FTC, BVSC–Eger, Pécs–Szolnok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.