Heves meccs az Arénában

„Pótszékeket kérünk!” Ez nem valamely sikeres színházi előadás kezdete előtt, hanem a budapesti Stadion Szálló – újkori nevén: Hotel Aréna – különtermében, az MTK labdarúgóinak szurkolói ankétján hangzott el. Ha arra gondolunk, hogy a Hungária körúton alkalmanként öt-, „jobb” esetben nyolcszáz néző buzdítja a csapatot, akkor meglepő a telt ház, amely azonban azt jelzi: maroknyi törzsszurkolónak még mindig fontos, miként szerepel ez a jórészt fiatalokból álló, pillanatnyilag a kiesés ellen küzdő csapat, amely nyomaiban sem emlékeztet azokra a remek elődökre, akik valaha kék-fehér mezben futottak ki a pályára. A kezdés előtt valaki megjegyezte: „Szegény Sándor Csikarnak ezt a focit kell ma látnia...”

Nem futballt: focit.

A legutóbbi fordulóban az utolsó előtti Siófoktól elszenvedett hazai vereség után kiváltképp feszültté vált a helyzet. A drukkerek szidtak mindenkit: klubigazgatót, szakvezetőt, játékost, orvost, gyúrót. Ezért döntött úgy Domonyai László klubigazgató és a Baráti Kör, hogy legyen ankét, beszéljék meg közösen a problémákat.

Az első meglepetés akkor érte a jelenlévőket, amikor a program megkezdése előtt bevonult, s a szurkolókkal szemben leült a teljes huszonkettes keret, másodedzővel, masszőrrel, továbbá az úgynevezett ligacsapat irányítójával. Két sorban szépen el is fértek egymás mögött, míg külön asztalnál foglalt helyet a klubdirektor, valamint Garami József szakvezető. Amikor a szurkolók egyike megkérdezte, miért kellett erre a beszélgetésre elhívni a játékosokat, Domonyai azt válaszolta: „Egy közösségbe tartozunk. Ünnepeltünk, amikor néhány éve bajnokságot nyertünk, s most is közösen kell megtalálni a kiutat.” A nyájas szavak ellenére egyhamar kiderült: a szurkolók egy csoportja és Domonyai – diszkréten fogalmazva – nem eszik egymás tenyeréből. „Mi MTK-sok vagyunk, de te nem vagy az!” – kiáltotta egy drukker a direktornak az indulatokat, a másik fél sértegetését sem nélkülöző találkozón. A klub (és nem Domonyai) hívei ugyanis az igazgatót teszik felelőssé azért, mert a múlt nyáron eladott vagy kölcsönadott több, magyar szinten piacképes játékost: Baloghot, Borit, Gosztonyit, Hídvégit, Lencsét, Rodenbüchert, valamint a Zaragozához szerződő Pintért és a Hollandiába igazoló Zsidait. De ha már eladták őket – hangoztatták a szurkolók –, miért nem vettek néhány, a mai NB I-ben megfelelő játékost, hogy ne hozzák oly méltatlan helyzetbe a klubot és „Józsi bácsit”, azaz Garamit. Domonyai azt felelte: a pénz a zavartalan működésre, a járandóságok kifizetésére kell, a „minőségi”, azonnal bevethető labdarúgó pedig sokba kerül, az MTK-nak ilyenre nem telik.Hozzátette: „Kanta és Pál is már régen külföldön játszana, ha nem sérül meg.”

Ekkor valaki megkérdezte: – Hol a tulajdonos?

A felvetés jogos volt, mert aligha hihető, hogy Domonyai kizárólag maga döntene játékosok eladásáról-kölcsönadásáról. A jelenlévők számára nyilvánvaló: Várszegi Gábor személye ebben a tekintetben megkerülhetetlen. De ő távol tartja magát a nyilvánosságtól, viszont Domonyai – az üzletemberre utalva – felvetette: „Ha bárki tud olyan potenciális tulajdonosjelöltről, aki a helyébe lépne, azzal Várszegi leül tárgyalni.” Ilyen személy pillanatnyilag nincs, így minden marad a régiben.

Az igazság kedvéért meg kell jegyezni: ha Várszegi nincs, akkor az MTK már nem is létezne. De létezik, ha jelenleg csakis azzal a céllal, hogy elkerülje a kiesést. Ez nem lesz könnyű, mert szenved a csapat, a játékban kevés az elképzelés, gólt szerezni mind ritkábban sikerül. Szolid bizakodásra adhat okot, hogy az ankét részvevőinek egyike ingyenes pszichológiai segítséget ajánlott fel a szerinte mentális problémákkal küzdő játékosoknak. Egy másik hozzászóló viszont az általa felfedezett taktikai hibákról tartott kiselőadást, igaz, azt csak nehezen tudta befejezni, mert többen lehurrogták, mondván: hagyja abba, nem ő a csapat edzője! Ami a kiútkeresést illeti, arról valójában nem sok szó esett. Legfeljebb annyi, hogy búcsúzáskor egy szurkoló odaszólt Kanta csapatkapitánynak: „Józsikám, pénteken verjétek meg a Vasast!”

Ha így lesz, az MTK talán megkezdheti a felzárkózást.

De ha nem, akkor ősszel jön a Kozármisleny.

 

Orth György szobra a régi
Orth György szobra a régi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.