Bundában utaztak - Ítélet a FIFA-botrányban

Ítélkezett a FIFA etikai bizottsága: a grémium vétkesnek találta a korrupciógyanúba keveredett Amos Adamut és Reynald Temariit, a végrehajtó testület tagjait. A nigériai sportvezető három, tahiti kollégája egy évig nem végezhet semmilyen futballal kapcsolatos – hivatalos – tevékenységet.

Az érintetteket mellékbüntetésként tíz-, illetve ötezer svájci frank befizetésére kötelezték. Amint arról korábban beszámoltunk, a Sunday Times című brit lap riporterei egy amerikai konzorcium lobbistáiként mutatkoztak be: a kísérlet eredménye: Adamu 570 ezer eurós, Temarii 1,6 millió eurós fejlesztés ellenében adta volna el a voksát.

A nemzetközi szervezet illetékes testülete további négy sportvezetőt büntetett: a botswanai Ismael Bhamjee négy, a játékvezető bizottságban tevékenykedő mali Amadou Diakite, és Ahongalu Fusimalohi, a tongai szövetség főtitkára három, a futballisták és az edzők közötti párbeszédért felelős szervezetben munkálkodó tunéziai Slim Aloulou két évig számít nemkívánatos személynek a sportágban. Claudio Sulser, az etikai bizottság vezetője nem mulasztotta el megjegyezni az ítélethirdetést követően, hogy a Sunday Times felelőssége megkerülhetetlen az ügyben, hiszen a lap robbantotta ki a botrányt. Hozzátette: a skandalum rendkívül sokat ártott a FIFA imázsának.

Ugyanakkor a döntéshozók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a 2018-as spanyol, portugál, valamint a 2022-es katari pályázat felelősei megegyeztek a szavazatcserében. Igaz, a spanyol Angel Villar Llonát és a katari Mohamed Bin Hammamt be sem idézték a tárgyalásra. A két sportvezető levélben fejtette ki álláspontját a kérdésről. Jerome Valcke, a FIFA főtitkára arra az újságírói felvetésre, hogy biztos-e a 2018-as és 2022-es vb helyszínéről szóló döntés „alkumentes” lebonyolításában, fölöttébb bizonytalan választ adott: „Fogalmam sincs, milyen beszélgetések zajlanak az érintettek között.”

Mindenesetre a nemzetközi szervezet ezúttal sem határozott a december 2-i, zürichi voksolás elhalasztásáról.

Álláspontunk a döntésről: Példás ítélet

Papíron létezik a fair play...
Papíron létezik a fair play...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.