Hoki: van gépük hozzá

Ha akad sportág a mögöttünk hagyott évtizedben, amelyet idehaza megérintett a változás szele, akkor az – semmi kétség – a hoki. A nem is olyan régen még párás szemmel (le)sajnált, kőkorszaki körülmények között agonizáló, sok együttérzést és kevés támogatást kapó játék az utóbbi időben olyan fejlődést produkált, ami a „világ végéről” a nemzetközi élvonalba röpítette a válogatottat.

Bár a vb A csoportjában egyelőre nem sikerült megkapaszkodnia a magyar csapatnak, s a kanadai meg svéd spílerek lába sem reszket, ha a mieink sorakoznak fel velük szemben, azért a kisstadionbéli tákolmánytól, a jégbordákon didergő nézőktől tavaly mégiscsak elvezetett az út az elitbe, s a jövő évi, hazai rendezésű B világbajnokságon ismét a legjobbak közé kerülés lesz a cél. Eközben a Fehérvár már a negyedik évadját tölti az „ütős” osztrák ligában, a hazai jégpályák száma pedig korábban elképzelhetetlen méretekben gyarapodott: amíg 2003-ban 4 fedett és 12 nyitott pálya alkotta a hazai jeges létesítményegyüttest, addig mára 17 tető alatti és 13 szabadtéri pályával büszkélkedhet a sportág...

S a legújabb beruházáshoz még fagyasztógépre sem volt szükség. A káposztásmegyeri Jégpalotában csütörtökön adták át azt a Metodikai Központot, amely ritkaságszámba megy a nálunk „boldogabb” hokinemzeteknél is.

– Tavaly jutottunk hozzá százhetvenmillió forinthoz, amelyet a sportági utánpótlás fejlesztésére címkézett meg az állam, s ebből költöttünk most harmincötmilliót a fővárosi centrum létrehozására – magyarázza Kovács Zoltán, a szövetség főtitkára. – A négyszáznegyven méteren létrehozott központban a játékosok technikájának csiszolására, a speciális hokis mozgás tökéletesítésére alkalmas gépek sora mellett felszerelésjavító műhely, előadóterem, sőt könyvtár is található. Az észak-amerikai szabadalmak alapján készült modern eszközöket számítógépes analizáló berendezések egészítik ki, így az azokat szakképzett oktatók irányításával használó sportolók azonnal visszajelzést kapnak arról, min kell javítaniuk, milyen hiányosságaik vannak. Nem mellékes adalék, hogy a központ szolgáltatásait térítésmentesen veheti igénybe a felnőtt válogatott tagjain kívül az összes utánpótlás korú játékos.

– És akkor mostantól a világbajnoki cím a távlati cél? – kérdezem Kovácsot, aki veszi a lapot: „Maradjunk anynyiban, hogy a beruházás nem több, mint fűszer az ételhez. Jobb lesz tőle, finomabb, de az összetételén alapvetően nem változtat. Úgyhogy maradjunk a realitásoknál!”

Miközben ezt tesszük, halkan megjegyezzük: a középkorúak emlékezetében még élénken él a kép, amint a jégkorongbajnoki rangadón az ellentábor drukkerei éppen alágyújtanak a jászberényi csapat kispadjának. Ehhez képest ha az A csoport elejét meg közepét várhatóan továbbra is tisztes távolságból szemlélik a magyar hokisok, újabban azért egészen másfajta melegség tölti el az embert...

Halló, itt a központ!
Halló, itt a központ!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.