Felemelő ötlet

Tarsoly Csaba arra kéri az NB I-es klubok mai tanácskozásán megjelenő tagokat, hogy tegyenek javaslatot az első osztályú bajnokság létszámának 18-ra emelésére – adta hírül a birtokába került e-mail alapján a Nyugat.hu. A győri futballklub tulajdonosa érvekkel is alátámasztja ötletét: az idén két, nagymúltú keleti csapat esett ki, és „bár a feljutásra esélyes együtteseket nagyon várják a legjobbak között, jóval kevesebb néző kíváncsi a produkciójukra, mint a búcsúzók esetében”. Elképzelését matematikailag is levezeti: az emeléssel nemhogy csökkenne, hanem nőne a találkozók látogatottsága. Támadhatatlan megállapítás, hiszen ha a legutóbbi szezon 3095-ös átlagnézőszámához hozzávesszük a (még nem is bajnok) Gyirmót stabil 300-as és a Szolnok 200 alá szinte soha nem zsugorodó szurkolótáborát, akkor nem elképzelhetetlen a német harmadosztály keltette érdeklődés fokozatos megközelítése. (Egy esetleges siófoki feljutás az ottani százfős kemény maggal kicsit rontana az esélyeken, de nem ötletromboló mértékben.)

Tarsoly nem a levegőbe beszél, további indokai is vannak az emelésre. Például az, hogy több lehetőséget kapnának a fiatal tehetségek. Ugyan az élvonalba visszaszuszakolni tervezett Nyíregyháza és Diósgyőr a maga 12, illetve 10 külföldijével a légiósfoglalkoztatási élmezőny tagja, ez azonban még nem zárja ki a fiatal tehetségek özönvízszerű felbukkanását. És még mindig nincs végük az érveknek: a Nyíregyháza tulajdonosával Tarsoly Csaba évek óta együtt dolgozik az MHLL-ben, s ha ez sem lenne kellő indok az emelésre, akkor itt az aduász: a 16-ról 18-ra emelés olyan nagyvonalú gesztus volna, amelynek az egyetemes magyar labdarúgás lehet a nyertese.

Matt.

Annyira megtetszett az ötlet, hogy kéretlen kívülállóként javasolnék még egyet, s mást. Például ne legyen kieső, csak feljutó, így mindössze nyolc év alatt megkétszereződne az élvonal létszáma, alig négy évtized múltán pedig már csak NB I-es csapat játszana Magyarországon, irígykedne is a világ. Dobogós viszont csak az FTC, az MTK és az Újpest lehetne, ugyanis ez a három csapat nyerte eddig a legtöbb bajnoki címet, és az a minimum, hogy a fokozatos megújulás közepette tiszteletben tartjuk a hagyományokat. Ötévenként esetleg a Honvéd is helyzetbe kerülhetne, de a Vasas már nem, illetve csak abban az esetben, ha a tulajdonosa Tarsoly Csabával vállvetve dolgozna az MHLL-ben, esetleg a Magyar labdarúgásért díjra terjesztenék fel vagy minimum egy tévécsatornát felmutatna, amely ugyan nem nyeri el a közvetítési jogokat, ellenben felsrófolja az árakat.

Megengedem, tízévente a Debrecen is lehetne bajnok.

Keleti csapatként, szigorúan a nagyvonalú gesztus jegyében.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.