Australian Open: jó kis társaság

Egyelőre kérdéses, hogy kétmillió ausztrál dollár lesz-e a megérdemelt jutalma a női és a férfi egyes győztesének a hétfőn kezdődő idénynyitó Grand Slam-tornán, az Australian Openen, vagy százezerrel több, amint azt még októberben bejelentették.

Azért a bizonytalanság, mert a melbourne-i verseny honlapján tegnap még a kerek kétmillió szerepelt; mármost vagy elmismásolták az emelést, vagy fejben lelassult a frissítésért felelős szaktárs. (Alighanem az utóbbi a helyes válasz.) Akár emeltek, akár nem, lássuk be, kétheti foglalatosságért a kétmillió sem szerény összeg; ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy hét, többségében munkás, a szó szoros értelmében izzadságos mérkőzést kell megnyerni a csekk átvételéig.

A tolongás garantált.

Mind a nőknél, mind a férfiaknál sok a jelölt, régen – vagy talán sohasem – volt ennyire sűrű a mezőny. A hölgyeknél – elsősorban a szokásos kiszámíthatatlanság okán – korábban sem volt könnyű megjósolni a végkifejletet, ám az idén minden eddiginél átláthatatlanabb a helyzet. Indul, ugyebár, a címvédő, a Melbourneben már négyszer diadalmaskodó Serena Williams: kérdés, babonás-e, ugyanis mindig páratlan évben nyert, az idei pedig nem az... Ütőt ragad továbbá a tavalyi finálét elbukó, öszszesen három Grand Slamdöntőben vesztes Dinara Szafina. Természetesen fellép Venus Williams, no meg az orosz légió, Kuznyecovától Gyementyjeván át Sarapováig. És hogy a helyzet bonyolódjon, a két egykori világelső belga, Justine Henin és Kim Clijsters is lapot kért: előbbi a szó szoros értelmében, hiszen húsz hónapos kihagyás után szabadkártyát kapott a rendezőktől. Utóbbinak nem kellett kuncsorognia, ugyanis visszatérését követően néhány heti játék után rögvest megnyerte a US Opent, így 15. kiemeltként kezdhet.

Ebben a társaságban kellene villannia a két magyarnak. A sorsolásra egyikük sem panaszkodhat, hiszen Czink Melinda a svájci Vögele (74. a világranglistán), Szávay Ágnes a kanadai Dubois (104.) ellen kezd. A folytatástól gyaníthatóan egyikük sem kapott nevetőgörcsöt, hiszen Czinknek a fehérorosz Azarenka (7.), Szávaynak a kínai Li (16.) következhet.

A férfiaknál a két ász közül Roger Federer húzta a rövidebbet: nem elég, hogy legutóbb három éve nyert itt – tőle szokatlanul hosszú ez a sikertelenségi sorozat –, még a sorsolására sem csettinthet. Az orosz Andrejev (36.) ugyan aligha vicceli meg a nyitó körben, ám a hazai pályán mindig veszélyes Hewitt már a legjobb 16 között elébe toppanhat, arról nem is beszélve, hogy a negyeddöntőben az őt az elmúlt két hónapban egymás után kétszer is elverő orosz Davigyenko kellemetlenkedhet. Ugyanakkor a címvédő Rafael Nadal szépen elsétálhat a legjobb nyolcig, igaz, ott az ötödik kiemelt brit Murray ellen nem fog unatkozni. Érdemes szót vesztegetni a tavalyelőtti győztes Novak Djokovicsra (3.) is, aki a spanyolhoz hasonlóan elégedett lehet, hiszen a negyeddöntőig simának tetszik az út; ott az ügyeletes óriásölő, a svéd Söderling leselkedhet rá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.