Afrika előtt Afrika

Öt hónappal az előtt, hogy Dél-Afrikában megkezdődik a vb, szintén Afrikában gyűlik egybe a világ.

Nem túlzás ezt állítani, hiszen több mint kétszáz légiós vonul fel holnaptól az Afrikai Nemzetek Kupáján; lesz „külföldi" nemcsak Angliából, Franciaországból, Németországból, Olaszországból, Spanyolországból, hanem Azerbajdzsánból, Belgiumból, Bulgáriából, Ciprusról, Csehországból, az Egyesült Arab Emirátusokból, Hollandiából, Írországból, Izraelből, Katarból, Kínából, Moldovából, Norvégiából, Ománból, Portugáliából, Romániából, Oroszországból, Skóciából, Svájcból, Svédországból, Szaúd-Arábiából, Törökországból, Ukrajnából is.

Meg Magyarországról.

Hazánkat az elefántcsontparti Benjamin, a Honvéd játékosa képviseli, akinek a meghívása igen nagy megtiszteltetés, mivel a védő olyan kerethez tartozik, amelyben Drogba, Kalou (mindkettő Chelsea), Eboué (Arsenal), Kolo Touré (Manchester City), Yaya Touré (Barcelona), Zokora (Sevilla) is benne van. A szintén sevillai Romaric nincs; őt az utolsó pillanatokban kihagyták. Ilyen garnitúrával persze a favoritok között tartják számon az elefántcsontpartiakat, de esélyes sok van: a címvédő Egyiptom, továbbá Ghána, Kamerun, Nigéria, hogy a legtöbbszörös (hatszoros) Afrika Kupa-győztes egyiptomiakat a vb-selejtezőkön kiejtő algériaiakról ne is beszéljünk.

A világbajnokság házigazdája, a dél-afrikai válogatott nem tudta kivívni a részvétel jogát, de Dél-Afrika azért jelen lesz a tornán, mivel Malawi keretében tizenegy, Zambiáéban nyolc délafrikai „vendégmunkás” szerepel. A légió tekintetében azonban Kamerun és Nigéria viszi a prímet, hiszen mind a huszonhárom labdarúgóját idegenből rendelte Angolába, ahol első ízben rendeznek Afrika Kupát. Elefántcsontpart huszonkét, Mali és Togo egyaránt huszonegy, Ghána húsz, Gabon tizenkilenc „külföldit” szerepeltet, és egyáltalán nem akárkiket, mert a trófeavárományosok közé nem sorolt Mali a Mahamadou Diarra (Real Madrid), Sissoko (Juventus), Seydou Keita (Barcelona) középpályás trióval, valamint Kanoutéval (Sevilla) áll fel. Nigéria keretében heten sorakoznak az angol Premier Ligából, Togo legjobbjait Adebayor (Manchester City) vezérli...

A színvonalra tehát aligha lesz panasz, bár a FIFA-világranglista első tíz válogatottja között nincs afrikai csapat. (A két, legmagasabban jegyzett együttes közül Kamerun a tizenegyedik, Elefántcsontpart a tizenhatodik.) Ami pedig a kilátásokat illeti, csak annyi biztos, hogy Egyiptom és Ghána eddig hétszer, Kamerun és Nigéria hatszor, Elefántcsontpart kétszer vívott döntőt. Az utóbbi együttes 1992-es fináléja a Dakar-rali nehézségeit idézte: a Szenegál fővárosában rendezett, Ghána elleni találkozó tizenegyespárbaja 11-10-zel zárult, s kész csoda, hogy nem tart a mai napig... Gouamené elefántcsontparti kapus mindenesetre nemzeti hőssé vált hazájában, mint ahogyan Egyiptomban és Kongóban nagy tisztelettel emlékeznek Titkos Pálra, valamint Csanádi Ferencre: mindkét magyar edző győzelemre vezette egzotikus csapatát (1959-ben, illetve 1968-ban) az Afrika Kupán.

Így jutunk el Benjamintól a nagy öregekig...

A csoport: Angola, Algéria, Malawi, Mali.

B csoport: Burkina Faso, Elefántcsontpart, Ghána, Togo.

C csoport: Benin, Egyiptom, Mozambique, Nigéria.

D csoport: Gabon, Kamerun, Tunézia, Zambia.

A csoportmérkőzéseket január 10. és 21. között rendezik Benguelában, Cabindában, Luandában és Lubangóban. (A holnapi nyitány: Angola–Mali.) A negyeddöntőket 24-én és 25-én, az elődöntőket 28-án, a döntőt (Luandában) 31-én tartják.

Megtámadták a togói válogatottat

Gépfegyverrel megtámadták Angolában a togói válogatottat szállító autóbuszt. Francia sajtóértesülések szerint több játékos megsérült; Thomas Dossevi csatár úgy nyilatkozott az RMC nevű rádióállomásnak, hogy több társa is „rossz állapotban van”. Csapattársa, Alaixys Romao úgy nyilatkozott: a lövöldözésben hét embert találtak el, ebből kettő futballista. Az együttes a kiírás szerint hétfőn, Ghána ellen kezdi a tornát.

Drogba második gólját ünnepli Trondheimban. A Chelsea 4-0-lal intézte el a Rosenborgot
Drogba második gólját ünnepli Trondheimban. A Chelsea 4-0-lal intézte el a Rosenborgot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.