Hogyan került a Fradi-buszra petárdával teli táska?

Nagy a csönd az úgynevezett petárdaügyben. Mint emlékezetes, a szeptember 20-án rendezett Debrecen-Ferencváros (2-1) bajnoki labdarúgó-mérkőzésen az akkreditált, fotósmellényt viselő B. Zsolt jelentős mennyiségű pirotechnikai eszközt kívánt eljuttatni a vendégszektorba.

A huszonkilenc éves, "lekapcsolt" férfinak - a gyanú szerint - az FTC két alkalmazottja, Lipcsei Gábor gyúró és Dragóner Attila labdarúgó segédkezett, amennyiben felcsempészte a csapat buszára a petárdákat rejtő "csomagot". Úgy tudjuk, B. Zsolt - akit a beszámolók ferencvárosi szurkolóként azonosítottak - a debreceni klubház biztonsági emberei előtt Lipcseire és Dragónerre hivatkozva kérte kiküldetni az öltözőből a táskát, amelyet a forrásaink szerint mit sem sejtő Eisemann László, a klub másik masszőre hozott ki neki.

B. Zsolt ellen - amint azt lapunk érdeklődésére Sas Oszkár, a BRFK sajtósa elmondta - meghallgatás van folyamatban. A nyomozást a VII. kerületi kapitányság igazgatásrendészeti osztálya folytatja "polgári felhasználású robbanóanyagokkal és pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatt". Lipcsei és Dragóner - amíg a vizsgálat le nem zárul - hivatalosan nem dolgozhat; a harmincöt esztendős volt válogatott védő Mark Pease erőnléti edző iránymutatása alapján egyénileg tréningezik.

Na de mi történt valójában Debrecenben? Hogyan kerül föl egy csapatbuszra petárdával teli táska? S miért húzódik az ügy immár egy hónapja? Információnk szerint az FTC új, a korábbiakhoz képest hatékonyabb biztonsági szolgálata már a budapesti indulás előtt fülest kapott, miszerint pluszcsomag készül Debrecenbe. Mivel a debreceni érkezéskor a helyiek csupán az FTC-t szállító járművet engedték be a stadionba, a szolgálat munkatársainak legföljebb a meccs félidejében lett volna módjuk a közbelépésre. Végül a ferencvárosi biztonságiak - miután B. Zsolt elkérte a táskát - részt vettek az illető "visszatartásában", a debreceni klubvezetés pedig közbeavatkozásra kérte a rendőrséget.

Berki Krisztián, a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető cég vezérigazgatója - aki e-mailben válaszolt a Népszabadság kérdéseire - továbbra sem tudja, ki(k) által került fel a táska a buszra. A Lipcsei és Dragóner szerepét firtató kérdésre sem tudott konkrétumokat mondani: "Jelenleg erre az a válasz: annyi volt a szerepük, hogy rájuk hivatkozott a fotós. De hogy miért rájuk, azt nem tudjuk."

Mindazonáltal Berki amondó: a táska nem véletlenül jutott a járműre: "Biztosan előre kitervelt dologról van szó, ám hogy ki mozgatta a szálakat, kit és miért vontak bele, az ma még nem ismert. Azt pedig, hogy ki, kire és miért hivatkozik, ebben az esetben az illető fotóstól kell megkérdezni. Ezért lennénk mi is kíváncsiak egy hivatalos rendőrségi jegyzőkönyvre, álláspontra."

Berki szerint nem szokott előfordulni, hogy a csapat utazásai alkalmával "idegen" csomagok kerüljenek föl a buszra. "Minden táskáról tudják az illetékesek, hogy kihez tartozik, és mi van benne. Ugyanakkor egy csapat utazásánál nehéz minden pillanatban szemmel tartani minden táskát. Valljuk meg: ilyesmire eddig nem is kellett készülni. Most már tudjuk, hogy kell." A a vezérigazgató - közlése szerint - a rendőrségi intézkedéskor az öltözőkijárattal szemben, Terry Robinson igazgatósági elnök társaságában állt, így mindketten szem- és fültanúi voltak az eseményeknek. Berki ekkor megkérte a biztonsági szolgálatot, hogy intézkedjen az ügyben.

A Népszabadság megkérdezte: miután Robinson Dragóner azonnali eltávolítását követelte, fölvethető-e, hogy Berki az ügy elsimításában érdekelt? A cégvezető így reagált: "Én abban vagyok érdekelt, hogy a Ferencváros csapatát sem szakmailag, sem egyéb módon ne károsítsák meg! Addig, amíg nincsenek bizonyítékok, senki nem bűnös. Akkor viszont, ha kiderül ki, mit, miért és hogyan követett el, természetesen azonnal és nagyon határozottan lépni fogunk. Ez ügyben nincs véleménykülönbség Robinson úr és közöttem."

Hozzátette: a belső vizsgálat végeredményéről csak akkor tud nyilatkozni, ha már lezárták a rendőrségi nyomozást, s annak bizonyítékai a rendelkezésükre állnak. Ellenben mindent megtesz azért, hogy hasonló eset ne fordulhasson elő. Amint e-mailjében írta: "Úgy gondolom, a kialakult szituáció éppen elég elrettentő erejű a játékosok számára. A Fradi rosszakaróinak ez a kiskapuja is bezárult, mint ahogy a hazai pályán a beépített emberek sem segítik őket. Lépésről lépésre és nagyon tudatos munkával szüntetünk be minden kontrollálatlan eseményt a mérkőzéseink körül. Ezért sem értjük az MLSZ folyamatos büntetését csapatunk irányába, amikor kontrollált keretek között, a biztonságukat nem veszélyeztetve használnak látványelemeket szurkolóink."

És akkor várjuk a téli szünetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.