Újabb oroszlángyilkos amerikai orvost keresnek

A hét végén több hír is felröppent azzal kapcsolatban, hogy Zimbabwe kedvenc Cecilje után egy másik oroszlán is orvvadászok áldozata lett. Egyes beszámolók szerint egyenesen Jerichót, a Hwangei Nemzeti Park másik hímjét ölték meg a vadászok. 

A nemzeti parkban dolgozó oxfordi kutatók, akiknek a programjában Cecilt is figyelték, cáfolták a hírt, hogy Jerichónak bántódása esett volna. Kiderült azonban, hogy valóban keresnek egy másik illegális oroszlánvadászt Zimbabwéban, egy áprilisi eset kapcsán. Az ügyet feltehetőleg a Cecil halálát és az állatot elejtő fogorvos, Walter Palmer megnevezését övező botrány hozta felszínre.

A nemzeti parkokat felügyelő hatóság egy pennsylvaniai orvost, Jan Casimir Seskit gyanúsítja azzal, hogy engedély nélkül megölt egy nagymacskát áprilisban. A zimbabwei birtok tulajdonosát, ahol az eset történt, már letartóztatták – számolt be a BBC az AP hírügynökség információi alapján. 

Az AP úgy tudja, hogy az újabb esetben érintett Seski nőgyógyász onkológus, aki a pittsburghi Allegheny kórházban vezeti a vértranszfúzió nélküli kezeléseket és műtéteket végző központot (Center of Bloodless Medicine and Surgery). Több, vadászattal kapcsolatos oldalon láthatók képek, amelyeken egy bizonyos „dr. Jan Seski” döglött elefántok, impalák, vízilovak vagy épp struccok mellett áll. A hírügynökség megkísérelte felvenni a kapcsolatot az orvossal, aki azonban nem vette fel a telefont a Pittsburgh közeli erdőben lévő otthonában, így csak üzenetet tudtak hagyni a hangpostáján.

A nemzeti parkokat kezelő hatóságok egyelőre kevés információval szolgáltak az újabb esettel kapcsolatban, annyit azonban elmondtak vasárnap, hogy az oroszlán megölése engedély nélkül történt. A vadászatot egy zimbabwei férfi szervezte, akinek egy szafarik szervezésével foglalkozó cége van.

A hatóságok közleményükben „az egész iparágra kiterjedő vizsgálatot” ígértek, illetve hogy „megfékezik és kigyomlálják az orvvadászatot”. Arra nem tértek ki, hogy a mostani eset indította-e őket a vizsgálat lefolytatására.

Csütörtökön, miután több, mint százezren aláírták az amerikai fogorvos kiadatásáról szóló petíciót, a Fehér Ház közölte, hogy megvizsgálja a beadványt. Josh Earnest szóvivő azonban előre bocsátotta, hogy az igazságügy minisztérium hatáskörébe tartozik a kiadatási kérelmek elbírálása.

Cecilt, a Hwangei Nemzeti Park tizenhárom éves oroszlánját július elsején lőtték le íjjal és nyíllal. A The Telegraph múlt héten nyilvánosságra hozta a vadász, Walter Palmer, egy minnesotai fogorvos nevét. Az eset olyan mértékű közfelháborodást váltott ki, hogy a férfinak nem csak a honlapja és a Facebook-oldala tűnt el, de praxisát is kénytelen volt egy időre felfüggeszteni. Az eset kipattanása óta nem elérhető sem otthonában, sem a munkahelyén. Zimbabwe a napokban benyújtotta ellene a kiadatási kérelmet. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.