galéria megtekintése

Aljasul végeztek az oroszlánkirállyal

1 komment

NOL

Zimbabwe nemzeti parkjainak legnépszerűbb hím oroszlánját július elsején lőtte le egy vadász. A The Telegraph cikke derítette ki, hogy egy minnesotai fogorvos, Walter Palmer terítette le a nagyvadat íjjal és nyíllal.

Palmer a feltételezések szerint 55 ezer dollárt fizetett, hogy lelőhesse a Hwange Nemzeti Park közkedvelt nagymacskáját. A lap értesüléseit két független forrás is megerősítette. 

A helyi természetvédő csoportok ingerülten reagáltak a 13 éves oroszlán megölésének hírére. Részben, mert Cecilt ismerték a látogatók, ő pedig láthatóan élvezte az emberek közelségét. 

„Soha nem zavart senkit – mondja Johnny Rodrigues, a Zimbabwei Természetvédelmi Munkacsoport elnöke.

 
– Egyike volt a legszebb állatoknak, amit valaha láttam.”

A vadász szóvivője szerint a férfi abban a tudatban volt, hogy lelőheti az oroszlánt.

„Abból, amit elmondott, úgy tűnik, hogy megvoltak a szükséges engedélyei, és több profi kísérőt is felfogadott, vagyis nem tagadja, hogy lehetséges, hogy ő lőtte le a kérdéses állatot.”

A szervezők bevallása szerint is rosszul kivitelezett vadászaton feltehetőleg valamilyen csalétekkel kicsalták Cecilt a nemzeti parktól fél mérföldnyire, ahol íjjal és nyíllal lelőtték. A vadászok másnap találtak rá sebesülten, ahol végeztek vele, levágták a fejét és megnyúzták.

Az állatokat tilos megölni a park határain belül. A vadászok eltávolították az állat nyakán található gallért, ezzel ismét megszegve a park szabályzatát.

Theo Bronkhorst hivatásos vadász másnap jelentette a „hibát” a nemzeti parkok felügyeletét ellátó hatóságnak, amely vizsgálatot indított az ügyben. A nemzeti parkkal határos terület tulajdonosát és Bronkhorstöt is feljelentették, augusztus 6-án állnak bíróság elé.

„Minden, az ügyben érintett orvvadászat vádjával felel a bíróság előtt” – áll a nemzeti parkok hivatalos állásfoglalásában. „Sem a hivatásos vadásznak, sem a föld tulajdonosának nem volt engedélye, amivel igazolhatná, hogy jogosan lőtte le az oroszlánt, ezért illegális vadászattal vádoljuk őket.”

Kimentett héthónapos oroszlánkölykök egy jordániai állatkertben
Kimentett hét hónapos oroszlánkölykök egy jordániai állatkertben
Muhammad Hamed / Reuters

Mivel az Államokba tilos bevinni vadásztrófeákat, a hatóságok valószínűsítik, hogy az oroszlán feje és lenyúzott bőre még az országban van. A helyieket egy hasonló esetért kettőtől öt évig terjedő büntetésre ítélnék.

Palmer világszerte ismert vadászkörökben. Az egész világon ejtett már el különféle vadakat. Egy spanyol vadászutakat szervező cég azzal hirdeti magát, hogy Palmer is a kliensük. 2009-ben a The New York Times közölt riportot a férfiról és vadászszenvedélyéről. A cikkből kiderül, hogy ötévesen tanult meg lőni. A kétgyerekes apuka az egyik íjász-, vadászkellékgyártó által felsorolt listán szereplő valamennyi vadat (jegesmedve, grizzly, bölény és puma is szerepel a felsorolásban) elejtett már egyetlen kivétellel.

A lőfegyverrel történő oroszlánvadászat Dél-Afrikában, Namíbiában, Zimbabwéban, Mozambikban és Tanzániában engedélyezett, íjjal és nyíllal pedig Tanzánia kivételével szintén az összes országban legális. 

A Zimbabwei Hivatásos Vadász és Túravezető Szövetség szerint az íjjal és nyíllal történő vadászat csak magánengedéllyel lehetséges, közös vadászterületeken. Nemzeti parkok területén vagy kormányzati kezelésben lévő szafariterületen sosem.

Az oroszlánokra vagy álló helyzetben vadásznak, amikor egy fáról lógatnak le csalétket, és a vadász a közelben rejtőzik el, vagy követik az állatot. A környezetvédők szerint az íjászvadászat azért olyan népszerű, mert az illegálisan vagy nem etikusan vadászókat nehezebben kapják el a hatóságok a hangtalan fegyverek miatt.

Az Oxfordi Egyetem egy kutatócsoportja 1999 óta figyeli a Hwange oroszlánjait, hogy megtudja, mekkora kárt okoznak a sportvadászok. A National Geographicban közzétett eredmények szerint a 62 nyomkövetővel ellátott oroszlánból 34 halt meg a vizsgált időszakban, 24-gyel sportvadászok végeztek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.