Zimbabwe az oroszlángyilkos kiadatását követeli

Nem csillapodnak az indulatok akörül a minnesotai fogorvos körül, aki július elsején egy íjjal lelőtte a Hwangei Nemzeti Park közkedvelt nagymacskáját, Cecilt.

A The Telegraphnak a vadász, Walter Palmer, személyazonosságát közlő cikke nyomán indult közfelháborodás mostanra az online aláírásgyűjtéstől és a rendelő elé helyezett üzeneteken és plüssállatokon át eljutott a hivatalos szintre is. Zimbabwe kéri a fogorvos kiadatását az Egyesült Államoktól – nyilatkozta Oppah Muchinguri, az ország környezetvédelmi minisztere.

A miniszter egy korábbi közleményében kijelentette, hogy Zimbabwe nemzeti parkokra és vadvédelemre vonatkozó törvényei értelmében Palmert, azt a vadászt, aki kalauzolta és a terület tulajdonosát orvvadászattal vádolják. Az afrikai ország elindította a hivatalos kiadatási eljárást Palmer ellen, hogy az ottani bíróság döntsön a sorsa felől.

Egy minnetonkai kislány Piper Hoppe is értetlenül ál a mészárlás előtt
Egy minnetonkai kislány Piper Hoppe is értetlenül ál a mészárlás előtt
Eric Miller / Reuters

Az amerikainak illegális vadászat finanszírozása miatt is felelnie kell, a hivatásos vadásznak pedig az illegális fegyverhasználata miatt, hatósági gyanú szerint legalábbis Palmer a törvények kijátszása miatt választotta az íjat, amely használat közben nem ad ki hangot, így nem leplezheti le a tilosban járó vadászt. 

A birtok tulajdonosa anélkül hagyta, hogy vadásszanak a birtokán, hogy meglettek volna az ehhez szükséges engedélyek. „Mindhármukat orvvadászattal vádoljuk ” – mondta el Muchinguri. „Az ilyen tettet minden valódi, állatszerető környezetvédőnek, aki hisz a természet erőforrásainak fenntartható hasznosításában, a lehető leghatározottabban el kell ítélnie.”

Zimbabwe nemzeti parkjainak legnépszerűbb hím oroszlánját július elsején lőtte le Palmer, aki a feltételezések szerint 55 ezer dollárt fizetett, a 13 éves nagymacska megöléséért. A nemzeti park területén tilos a vadászat, Cecil pedig egy adóvevős gallért is viselt, amely az Oxfordi Egyetem egy kutatásához szolgáltatott adatokat. A férfi és segítői csalétekkel kicsalták az állatot a parkon kívülre, ahol megsebesítették, majd 40 órával később megkeresték és megölték. A lefejezett és megnyúzott tetemről eltávolították a gallért is, megsemmisíteniük azonban nem sikerült.

Palmer továbbra is azzal védekezik, ő úgy tudta, hogy a profi segítői jogszerű vadászatot biztosítanak számára. „Nem tudtam, hogy az oroszlán, akit elejtettem a helyiek kedvence, adóvevős gallérja van és az Oxfordi Egyetem egyik kutatásának része, egészen a vadászat végéig" - védekezett keddi közleményében. 

A két helyi vádlottat óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Palmer tartózkodási helye még mindig ismeretlen. A botrány kirobbanása óta a férfi rendelője zárva van, a házában nem nyitnak ajtót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.