galéria megtekintése

Népharag fenyegeti az oroszlángyilkost

7 komment

NOL

A The Telegraph tegnap hozta nyilvánosságra, hogy ki ölte meg Zimbabwe kedvenc oroszlánját, Cecilt, az amerikai fogorvos pedig máris szembesült a közvélemény rosszallásával. 

Walter James Palmer július 1-jén lőtte le íjjal és nyíllal a Hwange Nemzeti Park közkedvelt nagymacskáját. A feltételezések szerint ötvenezer dollárt fizetett a vadászatért. A túra szervezői valamilyen csalétekkel kicsalták Cecilt a nemzeti parktól fél mérföldnyire, ahol az amerikai lelőtte. A vadászok másnap felkutatták a sebesült állatot, végeztek vele, levágták a fejét és megnyúzták.

Az eset közfelháborodást váltott ki. Palmer jelenleg zárva lévő minnesotai fogorvosi rendelőjének ajtajára egy üzenetet ragasztottak a történtek rövid leírásával és a halott oroszlánnal pózoló vadász képével. „Látszik, hogy büszke magára!” Alatta a küszöbön plüssállatok gyűlnek egyértelmű üzenetként – írja a BBC. Házának fényképe is felkerült az internetre. Maga Palmer valószínűleg már visszautazott az Államokba, azonban sem a házánál, sem a rendelőjénél nem látták.

Palmer (balra) számos alkalommal pózolt a megölt állatokkal. A képen egy korábbi trófeájával
Palmer (balra) számos alkalommal pózolt a megölt állatokkal. A képen egy korábbi trófeájával
Facebook

 

Facebook-oldalát a dühös kommentek miatt eltávolították, ahogy a cége honlapját is. Egy lány azt írja, hogy egyáltalán nem bátor tett Palmertől, hogy az ő egyetemi tandíjának megfelelő összeget kifizetve megölte Cecilt. Eddig több mint 265 000 ember írta alá az „Igazságot Cecilnek” elnevezésű online petíciót, amelyben arra kérik a zimbabwei kormányt, hogy tiltsa be a veszélyeztetett állatokra vadászengedélyek kiadását.

Az amerikai továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy abban a hitben volt, az általa felbérelt emberek profik és szakszerűen jártak el. Szóvivője útján tett nyilatkozata szerint sem a zimbabwei, sem az amerikai hatóságok nem keresték meg az üggyel kapcsolatban, de minden segítséget meg fog adni nekik, ha erre mégis sor kerül. Eközben az őt kalauzoló hivatásos vadászt, Theo Bronkhorstöt és a nemzeti parkkal határos terület tulajdonosát is feljelentették orvvadászat miatt. Augusztus 6-án állnak bíróság elé.

Palmer rendelőjének reklámfilmjében
Palmer rendelőjének reklámfilmjében
YouTube

Nem ez lenne az első eset azonban, amikor Palmer vadászszenvedélye miatt összetűzésbe kerül a törvénnyel – tudta meg a The Telegraph. 2008-ban egy év felfüggesztett börtönbüntetésre és 2900 dollár büntetésre ítélték, amiért kiderült, hogy egy 2006-os, wisconsini vadászat alkalmával nem ott ejtett el egy fekete medvét, ahol korábban állította, és hazudott a szövetségi vadvédelmi hatóságoknak.

A férfi vadászkörökben közismert személyiség, az egész világon ejtett már el különféle vadakat. Egy spanyol vadászutakat szervező cég azzal hirdeti magát, hogy Palmer is a kliensük. 2009-ben a The New York Times közölt riportot a férfiról. A cikkből kiderül, hogy ötévesen tanult meg lőni. A kétgyerekes apuka az egyik íjász- és vadászkellékgyártó által felsorolt listán szereplő valamennyi vadat (jegesmedve, grizzly, bölény és puma is szerepel a felsorolásban) elejtette már egyetlen kivétellel.

2006-ban szexuális zaklatással is megvádolták a Minnesotai Fogorvosok szövetségének feljegyzései szerint. Egy recepciós azt állította, hogy Palmer illetlen megjegyzéseket tett rá. Az orvos mindent tagadott, azonban több mint százhuszonhétezer dollárt fizetett a nőnek.

Az oroszlán lelövésének a Hwange Nemzeti Park állatvilágára is hatása lesz. A park munkatársa szerint az életben maradt másik hím, Jericho el fogja pusztítani Cecil hat kölykét, hogy a korábban Cecilhez tartozó nőstények vele párosodjanak. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.