Tudta nélkül a terroristát próbálta megmenteni egy ápoló

Az ápolóként dolgozó férfi ösztönösen megpróbált segíteni a közelében fekvő öntudatlan férfinak az általa gázrobbanásnak vélt detonáció után. Amikor azonban felhúzta a férfi pólóját, drótokat talált a ruhája alatt. 

David - aki csak a keresztnevét volt hajlandó elárulni -, november 13-án a párizsi Comptoir Voltaire kávézóban vacsorázott egy barátjával, amikor robbanás rázta meg a helyet. A Bataclan közelében található kávézóban kitört a káosz, bár ekkor még csak gázrobbanásra gyanakodtak.

Az ápoló először egy nőnek segített, aztán egy fiatal férfinak, aki vérzett. Nem látszott ugyan rajta komolyabb sérülés, de nem volt magánál, így David elkezdte a szívmasszázst. "Eszembe se jutott, hogy egy öngyilkos merénylő lehet, épp olyan vendégnek tűnt, mint bármelyikünk. Azt hittem ő is megsérült a gázrobbanásban."

Amikor azonban feltépte a sebesült pólóját, hamar rájött, hogy nem gázrobbanás történt, hanem valami sokkal rosszabb.

"Drótok voltak rajta. Egy fehér, egy fekete, egy piros és egy narancssárga" - mesélte a Reutersnek. "Ekkor tudtam, hogy öngyilkos merénylő volt."

David Brahim Abdeslamot próbálta megmenteni, a 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozat egyik támadóját. A kávézóban csak a merénylő vesztette életét. 

"Elsőként a piros drótot láttam meg. Azt hiszem, az volt a detonátor. Volt valami a végén" - emlékszik vissza David.

David rájött, hogy akit épp próbált megmenteni, az meg akarta ölni őt és a többi vendéget. Ekkor érkeztek meg a tűzoltók. Az ápoló ismerte az egyiküket, akinek rögtön be is számolt a gyanújáról. "Rám nézett és azonnal elkezdett kiabálni, hogy mindenki hagyja el a helyet azonnal."

A rendőrök elmondása szerint a bomba nem robbant fel teljesen, ezért halt meg csak a merénylő. David nem látta bemenni Abdeslamet a kávézóba. Úgy gondolja, a teraszon ülhetett, amikor működésbe hozta a szerkezetet.

"Később azon gondolkoztam, hogy ott feküdtem mellette a padlón, aztán pedig szívmasszázst adtam neki -, ami elég sok mozgással jár -, én is felrobbanhattam volna" - mondja az ápoló.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.