Marlon Brando támogatta a magyar menekülteket

Az 1956-ban készült, de csak egy évvel később bemutatott felvételen az amerikai színészóriás, a kor szexszimbóluma arra buzdítja az amerikaiakat, hogy akár erejükön felül is, adakozzanak az épp szabadságharcukat vívó magyaroknak.

A Vágy villamosa és a Rakparton után már igazi sztárnak számító Brando az egyperces filmben az éppen szabadságharcát vívó magyar nemzetnek kér segítséget, hiszen a magyarok az amerikaiaknak is számos alkalommal segítettek mások a szabadságért vívott küzdelemben.

„Harcoltak mellettünk, segítettek és támogattak minket. Biztosítottak róla, hogy nem vagyunk egyedül. Ezek az emberek a világ minden tájáról jöttek, Németországból, Franciaországból, Lengyelországból és Magyarországról is. A nevükre mindig szeretettel és hálával emlékszünk majd. A magyarok most ugyanezért a szabadságért harcolnak, és mi nem küldhetünk nekik katonákat, hogy segítsenek a harcukban. Küldhetünk azonban vigaszt és segélyt pénz és élelmiszerek formájában. Adakozzanak az International Rescue Committeenek. Adjanak többet, mint amennyit megengedhetnének maguknak, hogy a magyar emberek érezzék, nincsenek egyedül. Az önök ajándéka csak egy kis része lesz a törlesztésnek, amellyel a segítségüket visszafizetjük" – hangzik Brando beszéde.

Az 1933-ban többek közt Albert Einstein által alapított International Rescue Committee eleinte a náci Németországban élők segítésére jött létre, később azonban a Mussolini és Franco diktatúrájából menekülő olaszokat és spanyolokat is felkarolta. A civil szervezet jelenleg negyven országban és huszonkét amerikai városban működik és támogatja a menekültek letelepedését és önállóvá válását. 

A szervezet az ötvenes években az indokínai háború, illetve a szovjet elnyomás ellen lázadó magyar menekültek támogatására és külföldi letelepedésére is indított programot.

2015-ben a magyar kormány a menekülthelyzetről nemzeti konzultációt tartott és plakátkampányt indított. Július 13-án megkezdte a bevándorlók távol tartására szolgáló kerítés megépítését. A TV2 reggeli műsorában a riporter menekültekre vadászik egy helyi nyugdíjas vezetésével, Szegeden megvernek egy lányt, aki menekültnek vélt barátját védte. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.