lapom

lapom

Mikola nincs jó véleménnyel a gyógyszerészkamaráról

Lesújtó a véleménye a „sikert sikerre halmozó” gyógyszerészkamaráról Mikola Bálintnak,  a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége...

Lesújtó a véleménye a „sikert sikerre halmozó” gyógyszerészkamaráról Mikola Bálintnak,  a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége elnökének, akivel a  PharmaOnline közöl interjút. Az egykori egészségügyi miniszter, Mikola István testvére állítja: a kormányzati kommunikáció és a valóság között óriási a szakadék.

- Ebben a kormányzati ciklusban nagyon sok ügy mentén ütközött a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége és a kamara – ad magyarázatot elégedetlenségére.

 

– Ilyen volt tavaly nyáron a nagy- és kiskereskedők közötti árrésmegosztás – azonnal megmondtuk, hogy öngól lesz. Három éve, 2010-ben az ügyelet kérdéskörének az elodázása miatt emeltünk szót, 2011-ben a létszámnorma előkészítése miatt vitáztunk, egészen más álláspontot képviseltünk, nem véletlenül. Ha azt kérdezném, ez utóbbival kapcsolatban mit ért el a kamara, akkor azt felelném: van egy olyan jogszabály, melynek szűk gazdasági mozgástérben a többség nem tud megfelelni, vagy megfelel, de akkor nem építi a gondozási tevékenységet – igaz, elintézték, hogy 2014. januárig ne ellenőrizzen az ÁNTSZ. Akkor meg mi értelme? A tulajdonosi programról ne is beszéljünk, a legfrissebb, a hatósági árakról szóló ötlet megint kiverte a biztosítékot, gyógyszertárnál, nagykereskedőnél, gyártónál egyaránt, ugyanis senki nem tudott még a szándékról sem.

 

A betegek felé pedig mi tartjuk az arcunkat. Képzelje azt el, hogy bejön hozzám a beteg, hozza a receptjét, azt mondja, hogy azért várt, mert olvasta az újságban, hogy holnaptól minden olcsóbb. Kiszámolom neki, és másfélszer többe kerül – ez a napi gyakorlat. Most majd, ha kiderül, hogy nincs elég pénze a kiváltásra esetleg meg kell várnom azt is, amíg a NAV engedélyezi a stornót. Az, hogy 750 készítmény ára olcsóbb, az azt jelenti, hogy abból 730-at senki nem használ sohasem, de annak a tíznek, amely a volumennek a 80 százalékát adja, a térítési díja nő. Ez erről szól. A kormányzati kommunikáció és a valóság között óriási a szakadék. A gyógyszerésztársadalom csak szeretné túlélni a mostani időszakot.

 

Éppen ezért október 10-re összehívtam a Nemzeti Gyógyszerügyi Egyeztető Fórumot, megérett a helyzet, van egy csomó olyan bomba, amit nem ártana hatástalanítani. Pénteken kezdődik a MOSZ kongresszusa, lesz miről beszélnünk – idézi a pharmaonline.hu a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnökét.

2013.10.10 06:10

Ajánlott cikkek

Blogger


déana

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.