Telt házas előadás a szuperdiétás autóról

A szakember-utánpótlás biztosításában meghatározó az Audi és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködése, melynek keretében közös kutatási projektek is működnek, mondta előadásában Martin Winterkorn, a VW konszern elnöke.

Kilencedik alkalommal tartott előadást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Martin Winterkorn, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke, akit eddig mindig telt ház fogadott. Az elmúlt évek előadásai többek között a járműgyártásban használt innovatív anyagokról, elektromobilitásról és a Volkswagen konszern felépítési stratégiájáról szóltak, idén a világ legtakarékosabb modelljét mutatta be a professzor. A teremben négyszáz egyetemista és a magyar gazdasági, valamint politikai élet képviselői hallgatták és kérdezték Winterkornt, aki elmondta, hogy fontosnak tartja az oktatási intézmények és az autógyártó konszern együttműködését. Az Audi Hungáriánál jelenleg 10 ezren dolgoznak, köztük 1300 mérnök, akiből 261-en a BME-en, 50-en a győri egyetemen végeztek.

Előadásában Winterkorn a VW konszern 1-literes fogyasztású autójáról, az XL1-ről beszélt részletesen. „A hatékony, fenntartható mobilitás hosszú távon az autóipar meghatározó kérdésköre lesz. Az XL1 0,83 literes fogyasztással és 21 g/km szén-dioxid kibocsátással új mércét állít, és ami a legfontosabb, ez a technológia már a sorozatgyártásban is megjelenik”Az XL1-es Németországban, az Osnabrück-i Volkswagen gyárban készül, egyelőúre 250 példányban. Ára még nincs, de már előrendeléseben elkelt mindegyik. Plug–in-Hybrid rendszerének köszönhetően a kétüléses jármű 50 kilométerig képes tisztán elektromos hajtással, azaz lokálisan szén-dioxid kibocsátás nélkül haladni.

Több új Audi mellett a különleges VW modell egészben is és alkatrészeire bontva is megtekinthető volt a BME épületében. Az előadás része a több éves múltra visszatekintő, az Audi, a Volkswagen és a BME közötti sokrétű együttműködésnek. Számos innovatív kutatási és fejlesztési projekt, gyakornoki programok, valamint az elektrokémia területéhez kapcsolódó tudományos projektek képezik a kooperáció további elemeit. Az egyetemi kooperáció meghatározó tényező a Volkswagen és az Audi szakember-utánpótlás biztosításában. Ennek keretében az Audi Hungaria számos területen működik együtt Magyarország legnagyobb egyetemeivel. A kooperáció elemei többek között a közös kutatási és fejlesztési projektek, az egyetemeken szervezett előadások, gyakornoki és trainee programok, ösztöndíjak, valamint a Volkswagen konszern kutatóival és vezetőivel együtt szervezett rendezvények.

A BME-vel közös kutatási projektekre is széles tematikai spektrum jellemző: a motoranalízisek és számítógépes szimulációk mellett termék- és gyártástechnológiák, illetve új vizsgálati módszerek fejlesztésére és használatára kerül a hangsúly. Az egyetemen ezeket a projekteket az oktatási tevékenység szervezése mellett a BME-Audi Hungaria Kooperációs Kutatóközpont koordinálja. A sikeres kutatási projektek egyikének eredményét a tömítőanyagok vizsgálatának témakörében már bejegyezték a német Szabadalmi és Védjegy Hivatalban. A BME-vel fennálló együttműködés új eleme az ez év elején alapított Elektrokémiai Csoport, amely a Volkswagen AG Konszernkutatás részlege és a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának támogatásával jött létre. Az együttműködés középpontjában az elektrokémiai folyamatok matematikai és számítógépes szimulációja, valamint elemzése áll, mint például bizonyos akkumulátorok öregedési mechanizmusa.

Prof. Dr. Martin Winterkorn 1981-ben kezdte szakmai pályafutását az autóiparban, az Audinál. 2002-től 2007-ig az AUDI AG igazgatótanácsának elnöke volt. 2007. január 1-jétől Winterkorn a Volkswagen AG igazgatótanácsának és az AUDI AG felügyelőbizottságának elnöke, 2003 óta a BME tiszteletbeli professzora. A magyar autóipar fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységéért 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Keresztjét, az oktatás és kutatások terén végzett támogató tevékenységéért 2007- ben BME díszpolgári címet kapott.

 

 

 

Martin Winterkorn, a VW konszern elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.