Robotoló egyetemisták

A rajtig titkos pálya leküzdésére tizenhét csapat nevezett saját építésű járműveivel, a döntőben 11 robotautó versenyzett.

 Hatodszor rendezték meg szombaton a Robonaut versenyt a Budapesti Műszaki Egytem Q épületében, ahol saját építésű robotjárművekkel mérték össze tudásukat a műszaki egyetemisták.

 

Megállt a zebrán a csibének a Routh Kiskacsa robotautó
Megállt a zebrán az oda meg vissza járkáló csibének a Routh Kiskacsa robotautó
Fotó: Boros Jenő
Az idei RobonAUT versenyre 17 csapat nevezett és az ügyességi és gyorsasági kvalifikáció után 11 jutott döntőbe. A 2-3 fős csapatok távirányítós villanyautót, mikroprocesszort és ötvenezer forintnyi készpénzt kaptak az induláshoz, ezekből kellett robotautót építeni, amihez szenzorok és a rengeteg tudás kellett. 

A verseny célja, hogy a mesterképzésen résztvevő hallgatók gyakorlati tudása is gazdagodjon Dr Tevesz Gábor docens, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánhelyettese elmondat, hogy a feladatok teljesítéséhez komolyan el kell mélyedni a mikrokontrollerek világában, az irányítástechnika, a nyomtatott áramkörök, valamint a programozás rejtelmeiben.

A tudás gyarapítása és a gyakorlati tapasztalatok mellett egyéb haszna is van a versenyen való részvételnek, mert a maximális pontszám 40 százalékát elérő csapatok tagjainál a vizsgákon is honorálják az 500-600 munkaórányi teljesítményt, ráadásul a felszedett tudásanyagú hallgatók igen csak keresettek a munkaerőpiacon, ahol egyébként keresettek a villamosmérnökök és informatikusok.

A pálya elrendezése előre nem volt ismert, de elemei, a szlalomozás, parkolás, helyes irányba fordulás egy forgóasztalon, gyalogos csirke átengedése zebrán, határátkelőn való áthaladás már a selejtezőn is szerepeltek. Dallos Györgyi, a BME kommunikációs vezetője elmondta, hogy verseny közben semmilyen kommunikáció nem volt megengedett a robot és a külvilág között. A fordulók között lehetőség volt a robotok szoftverének módosítására.

Az idei verseny újdonsága volt, hogy az autókra szerelt kamera segítségével a nézők valós időben tudták követni az eseményeket a robotok szemszögéből is. A győzelmet a ZserNYÁK csapat autója, valamint Tóth Miklós és Enyedi Róbert szerezte meg. Második lett a Második helyezett nevű csapat, aztán a Don Rükverc következett. ( B. J. )


 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.