Oktatási támogatás a járműipartól

Három év alatt több mint 65 millió forintos Bosch-támogatásban részesül a nagy múltú gödöllői Szent István Egyetem, ahol az iparág és a munkaerőpiac elvárásaihoz hosszú távú igazodó szakirányú mérnökképzés indul.

A gazdasági fejlődés fontos pillére a helyi tudásalapú társadalom megteremtése, amelynek alapja a magas színvonalú oktatás. Ehhez olyan rugalmas képzési rendszerre van szükség, amely érzékenyen reagál a húzóágazatok folyamatosan gyarapodó szakmai igényeire. Három évre szóló együttműködési szerződést kötött a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft., a gödöllői Szent István Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

A gödöllői egyetemen induló képzés a célkitűzések szerint tovább emeli a magyarországi felsőoktatás rangját és színvonalát, miközben a Bosch hatvani gyárának hosszú távú, stabil mérnökutánpótlását is képes lesz biztosítani. A felsőoktatási intézmény és a vállalat közötti, valamint a diákokkal folytatott hatékony együttműködést a legjobb hallgatóknak nyújtott ösztöndíjprogram, külföldi gyárlátogatások és előszerződések segítik majd.

A szeptemberben induló tanévtől a SZIE Gépészmérnöki Szakán alapszintű képzés keretében új, Járműelektronika Szakirány kezdi meg működését, amely az ágazat igényeinek megfelelően alkalmassá teszi a hallgatókat a hatékony tevékenységspecifikus részvételre. A Robert Bosch Elektronika Kft. az idei évben 4,2 millió forint, jövőre két részletben 29,2 millió, majd 2014-ben ugyancsak két részletben fizetve 31 millió forint támogatásban részesíti a gödöllői egyetemet.

A tananyag kidolgozását, folyamatos karbantartását és hozzáigazítását a felsőoktatási és ipari környezet változó igényeihez, a Szent István Egyetem vezetősége a nagyvállalattal egyeztetve, a világcég döntéshozóinak javaslatait figyelembe véve végzi majd. A megegyezés értelmében a szorgalmi időszak alatti gyakorlatról a SZIE gondoskodik, míg a nyári szünetekben a gyakorlati helyet tíz fő részére a Robert Bosch Elektronika Kft. biztosítja. A képzés a BME-vel szoros szakmai együttműködés keretében zajlik.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szerepvállalása az együttműködés szakmai hátterét erősíti a kezdeményezésben, hiszen a fővárosi felsőoktatási intézmény regionálisan is meghatározó elektronikai kompetenciájával és a kutatás-fejlesztés terén megszerzett nélkülözhetetlen tapasztalataival tevőlegesen tud hozzájárulni a most induló képzés sikereihez. „Meggyőződésünk szerint olyan rugalmas képzési rendszerre van szükség, amely érzékenyen reagál a húzóágazatok folyamatosan gyarapodó szakmai igényeire, sőt, maga is képes a fejlesztési irányokat az egyetemi kutatólaboratóriumok elért eredményeire támaszkodva befolyásolni. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a képzést irányító egyetemi tanárok a kutatás-fejlesztés nemzetközi véráramához kapcsolódva képesek legyenek a legkorszerűbb ismereteket átadni a fiatal műszaki értelmiség számára.(...) Ezért döntöttünk a gödöllői Szent István Egyetemmel hosszú évekre visszanyúló kapcsolataink további, jelentős fejlesztése mellett” – emelte ki Roger Seemeyer, a hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. műszaki ügyvezető igazgatója.

A szerződést a régió legnagyobb egyetemén a hatvani Bosch gyár részéről Volker Schilling gazdasági ügyvezető igazgató, Roger Seemeyer műszaki ügyvezető igazgató, a Szent István Egyetem részéről Dr. Beke János és Dr. Daróczi Miklós, valamint a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja, Dr. Vajta László írták alá ünnepélyes keretek között.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.