Műszakija sincs félmillió gépkocsinak

Az Autós Nagykoalíció szerint az autók többségét sufnikban javítják, a Nemzeti Közlekedési Hatóság adatai szerint 525 ezer járműnek nincs műszaki vizsgája.

A mai legális autójavító hálózat a járműpark 40 százalékának javítására elég, az autók nagyobb hányadát sufniműhelyekben javítják – állította Knezsik István, az Autós Nagykoalíció (ANK) elnöke a szervezet évzáró rendezvényén Budapesten. Az ANK kalkulációja szerint a 4,5 millió gépjármű 30 százaléka műszaki állapota alapján nem vehetne részt a forgalomban. Ezért üdvözli az ANK azt a kormányzati szándékot, hogy létrehozza a járművek műszaki életútjának nyilvántartását. Jelenleg 11.852 javító vállalkozás található Magyarországon. Ebből 802 részben a saját cégének, részben külső megrendelőknek is dolgozik, 728 pedig csak a saját járműveket javítja, a maradékhoz térhet be bárki. A teljes alkalmazotti létszám 54.976, ez a kapacitás a szükséges javítások 40 százalékára elegendő.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság adatai szerint 525 ezer járműnek nincs műszaki vizsgája. Ha ehhez hozzáadjuk a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nélkül közlekedőket és a rossz műszaki állapotú járműveket, akkor a teljes állomány 30 százaléka nem mehetne ki az utakra – ismertette Knezsik István, aki kifogásolta a mai gépjárművezető-oktatást is. Magyarországon 700 kilométer vezetéssel lehet jogosítványt szerezni, Ausztriában ehhez ötezer kilométer kell, igaz, ott először csak ideiglenes jogosítvány jár, amit két év gyakorlat után véglegesítenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.