Motorozzon a Terminátor szemével!

A motorosok hamarosan átélhetik, hogyan látta a többi közlekedőt a kétkerekező Terminátor: a legújabb fejlesztésű bukósisak nemcsak véd balesetnél, de abban is segít, hogy az ne következzen be. Hiszen előre lát, pontosabban jelzi a veszélyt, méghozzá a legdirektebben: a motoros szeme elé vetítve.

A szuperszonikus repülőgépek pilótasisakjainak lexanján még csak az előtte lévő légtér és a fontosabb műszeradatok láthatók, az intelligens motorossisakon a takart veszély is, ami fontos a közúti közlekedésnél, mert így azt is előre láthatja a motoros, ami a kanyar után van, például későn észlelhető útjavítás, elakadt jármű vagy baleset. Ezek előrejelzésével kellő távolságban csökkentheti sebességét, vagy akár időben meg is állhat a motoros, így megelőzve a balesetet.

A sisakplexire vetíthető a kanyar utáni közlekedési helyzet
Forrás: BMW

A Head-Up Display nevéhez illően a speciális sisak plexijére, vagyis közvetlenül a látótérbe vetíti a járműadatokat és közlekedési információkat: a kijelzett adatállomány szabadon programozható, így csak a szükséges információk jelennek meg a motoros szeme előtt. A kijelzett információk köre a motorkerékpár pillanatnyi műszaki paramétereire is kiterjed, olyanokra, mint abroncsnyomás, olaj- és üzemanyagszint, sebesség, aktuális sebességfokozat, ezenkívül aktiválható a közlekedési táblát felismerő funkció, valamint a veszélyes helyek előtti figyelmeztetés.

A járművek közötti jövőbeni fejlett információcsere, azaz a V2V (vehicle-to-vehicle) kommunikáció a legfontosabb információk valós idejű átadására is lehetőséget kínál, például hirtelen felbukkanó veszélyhelyzetek előtti időbeni figyelmeztetésként. A bukósisakba épített, előrenéző kamera közvetlenül e látószögből teszi lehetővé az adott út rögzítését, míg a hátrafelé tekintő kamera egyfajta digitális visszapillantó tükörként szolgálhat a jövőben. Ezzel a csoportban haladó motorosok is jobban figyelhetnek egymásra, mert tájékozódhatnak társaik helyzetéről.

A beépített miniszámítógéppel és hangszórókkal felszerelt bukósisak a kormány bal oldalán lévő multicontrollerrel vezérelhető. Az adatmegjelenítő technika a hagyományos bukósisakokba is beépíthető, két cserélhető akkumulátorral öt órát üzemelhet a rendszer. A lézerfényszóró már csak látványos, de biztonságnövelő extra, vagyis olyan felszerelés, amely nem csupán különösen világos tónusú fényt állít elő, hanem akár hatszáz méternyire világítja be az utat.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.