Protokoll Thesisek és kiszolgált Prince Royalok

Az amerikai és mexikói elnökök autóflottájában felváltva szolgáltak Lincolnok és Cadillacek, Kanadában Chevrolet Impala a Number One Car. Brazíliában Rolls-Royce szolgál első számú protokollautóként. Az európai limuzinpark ennél színesebb. Az orosz államfő és miniszterelnök korábban ZIM-ben, napjainkban inkább Mercedes S600-asban utazik.

Angela Merkel a német autóipar csúcsmodelljeit váltogatja, a kancellári flottában van Audi A8-as, BMW 7-es és Mercedes S600-as. Silvio Berlusconi miniszterelnök az olasz járműipar gyémántjának is nevezett Lancia Thesisben, az államelnök, Giorgio Napolitano Maserati Quattroportéval utazik. Gordon Brown miniszterelnök szolgálati kocsija Jaguar, ami azért pikáns, mert a brit márka már az indiai Tata tulajdona. Nicolas Sarkozy beiktatásakor Peugeot 607-esben, hétköznapokon többnyire Citroen C6-osban utazik. Beatrix holland királynő hosszított Volvo S80-ast használ.

A japán császári autóparkban korábban Nissanok szolgáltak, ám az 1967-ben és 1972-ben gyártott Prince Royalok kiöregedtek, és egyre többe került karbantartásuk, ezért az udvar 2006-ban Toyotára váltott. A nyolcüléses Century Royal küszöbei gránitból, kárpitjai gyapjúból készültek, világítását pedig japán rizspapír szűri. Az Akihito császár és felesége, Micsiko hercegnő által használt Toyota ára százmillió forint.

Évtizedeken át Mercedesek szolgálták a magyar közjogi méltóságokat, akik a győri gyárnak is köszönhetően Audi A8-asra váltottak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.