Kitt jobb oldali ülésében bujkált a pilóta

Vannak a hétköznapi modellek, melyek fizetős termékként kerülnek filmvászonra, és vannak a szerepre kreált autók, melyek megbuknának a műszaki vizsgán, mégis világsikert aratnak. Hála a karosszériaszabászoknak.

Sminkelésnél több volt, amit George Barris művelt: rendőrautót puhított, és még sok különleges kocsit kreált, leghíresebb munkái között van több Batmobile, a Knight Rider Kittje és a Flinstone család hajtánya. Karrierje Alfred Hitchcock filmjével indult: a Cary Grant Mercedes sportkocsijával ütköző zsarukocsit kellett úgy előkészíteni a forgatásra, hogy a Police 29-es karosszériája egy kisebb ütközéstől is látványosan deformálódjon. Ezt úgy érte el ­George Barris, hogy a kocsi orrán az acél karosszériaelemeket puhább alumíniumra cserélte. Ez volt a belépő Hollywoodba, ahol évtizedeken át tarolt a filmvilág legsikeresebb autószabászata.

Most egy nagyobb égi műhelybe költözött, fia így tudatta a 89 éves George Barris halálát. A legendás autóépítő első munkája egy 1925-ös Buick volt, melyet bátyjával, későbbi üzlettársával alakított át, középiskolásként szabott át egy 1936-os Fordot, majd Los Angelesben céget alapított.

Barris és művei, a Batman-járgányok
Barris és művei, a Batman-járgányok
BKI

Sok híresség is nála alakíttatta autóját, megrendelője volt John Wayne, Bing Crosby, Cher, Frank Sinatra és Gábor Zsazsa. Különleges Cadillacet épített Elvis Presley-nek, akinek 1960-as Fleetwood-modelljében aranyozott volt a minibár és a tévé. Jimmy Bryant turnéjához elkészítette a világ leggyorsabb gitárját: a kétüléses sportkocsi ötszáz lóerős AC Cobra-alapokra épült, és mindkét oldalát hangszerek borították megszólaló húrokkal.

Barris legismertebb ­autói a Batmobile-sorozathoz készültek: az 1964-es epizódhoz két hét alatt alakított át egy 1955-ös Lincoln Futura tanulmányautót, amiért 15 ezer dollárt kapott. A forgatások után mindegyik denevérmodellt megtartotta, egészen 2013-ig, amikor árverésen értékesítette a modellsorozatot.

Nemcsak ­szériaautók fazonját szabta át a felismerhetetlenségig, de különleges műszaki trükköket is bevetett. Legismertebb modellje a Universal Studio által készített sorozatban, a Knight Riderben szerepelt, mely magától ment, legalábbis a filmben, mert Kitt nem volt robotautó: speciá­lis jobb oldali ülésében elbújhatott a pilóta, aki kívülről nem látszott, ami a filmen úgy nézett ki, hogy David Hasselhoff távoli utasítására magától száguldozik a Pontiac Trans Am Firebird.

Hasonló trükköt alkalmazott az 1993-as Jurassic Parkban szereplő Ford Explorerben, ahol a csomagtérben háttal ülő sofőr képernyőt nézve vezette a piros mintájú sárga terepjárót, mely rükvercben menekült a dinók elől.

A legendásan ­autóimádó showman, Jay Leno ezt ­írta George Harris könyvének előszavában: Amíg a legtöbb kölyök a sztárokért nézett ­tv-t, én Barris autói miatt lestem a képernyőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.