Kemény fék a magyar autópiacon

Márciusban mínuszba fordult a személyautó piac: az utolsó hónapban 1,7 százalékkal kevesebb újat helyeztek forgalomba, mint az előző év azonos időszakában    

 Rendőrségi tenderek és az MNB növekedési hitelprogramja mozgatta az első hónapokban a magyar gépjármű piacot, melyről továbbra hiányoznak a magánvásárlók: az új-autó forgalomba helyezések többsége, pontosan 81 százaléka céges.

A JATO legfrissebb adatai szerint a márciusban forgalomba helyezett 6100 személygépkocsi 1,7 százalékkal marad el az előző év azonos hónapjától, miközben januárban még 11 százalékos, februárban közel 18 százalékos volt a növekedés. Az első két hónapnak köszönhetően az első negyedévben értékesített közel 17 ezer új személyautó még 8 százalékos növekedést jelent. Az MNB hitelprogramjának köszönhetően továbbra is bővült a teherautók piaca, bár ezeknél is lassult a tempó: a januári 54 és a februári 31 százalék után márciusban már csak 18 százalékos volt a növekedés.

Az első negyedév négyezer kisteherautó regisztrációja 32 százalékkal több a tavalyi év azonos időszakához képest. Az előrejelzések további lassulásról és arról szólnak, hogy a személyautóknál tapasztalt tavalyi 20 százalékos növekedési ütemtől jelentősen elmarad majd az idei.( B. J.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.