Időalagút, sport, autóbalett és fánkégetés az aszfalton

A Forma–1 után a Hungaroring legnépszerűbb eseményét rendezik a hétvégén, ráadásul a belépés ingyenes: magyarországi WRS hatodszor, hazai pilótával másodszor.

Verseny több kategóriában, játék minden mennyiségben, újdonságok dögivel, gyerekeknek és felnőtteknek. Autóbemutatók mellett sok más eseményt láthatnak a nézők szombaton és vasárnap a Hungaroringen, ahol immár hatodszor rendezik meg a WSR-t. Belépőt nem kell fizetni, sőt, a Puskás Ferenc Stadiontól induló buszok is ingyen viszik akár az egész családot a mogyoródi pályára. Hogy mit is takar a rövidítés? WSR, vagyis World Series by Renault gyakorlatilag a Forma–1 előszobája. Az 530 lóerős teljesítményű formaautókkal a jövő sztárjai versenyeznek: innen érkezett többek között Robert Kubica, Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne, és Kimi Raikkönen, Lous Hamilton, de a GP2 előtt belekóstolt a sorozatba például Pastor Maldonado is. A jelenlegi mezőnyben van Sam Bird, a Mercedes és Jules Bianchi, a Ferrari F1-es tesztpilótája – ők állnak az összetett 2., illetve 3. helyén, csupán 5-6 ponttal lemaradva a holland Robert Frijnstől. Mivel Magyarország után idén még két helyszínre ellátogat a WSR, a bajnoki küzdelem teljesen nyitott.

Magyar pilóta is indul a hétvégén: az egyébként GP3-ban versenyző Kiss Pál Tamás 2010-ben már tett csodát a WSR-en, amikor technikai problémákkal küzdve és a közönség tombolásától kísérve a rajtrács végéről tizenhat autót megelőzve a kilencedik helyen futott be! Akkor a 2 literesek kategóriájában szerepelt, most a 3,5-ös világbajnoki széria mezőnyét gazdagítja a miskolci fiú az olasz BVM Target istálló kocsijában. A két formaautós kategórián kívül túra géposztályban is rendeznek versenyt, ez a Eurocup Mégane Trophy.

A sportesemény mellett számtalan program szórakoztatja majd a nézőket. Lesz Veterán Show, melyen Jean Ragnotti, a Renault sportnagykövete Maxi R5 Turbójával éget fánkokat az aszfaltba, és száguldás közben 360 fokban megpörgeti az autót. Aztán kezdődik a Renault Sport Show: a tízperces parádén Mégane RS tetején utazik állva négy autózsonglőr, de pályára mennek a Renault Trucks Racing versenykamionjai is.

Idén is lesz Forma–1-es bemutató, mégpedig a Red Bull: a Racing-Renault csapattal, Sébastien Buemivel a volán mögött. A pihenők idején minden gép megtekinthető a pálya melletti bokszokban. Lesz rengeteg profi szimulátor, Forma–1-es kerékcsereverseny, ugrálóvár, mini vidámpark, pedálosautó-verseny, arcfestés, KRESZ-park, technológiai és biztonsági bemutató. Az időalagútban a Renault sport 110 éves történetének pillanatai mellett napjaink és a jövő csúcstechnikái láthatóak, többek között olyan sorozatgyártású villanyautó, melyből a legújabb Pápamobilt fejlesztették, a magasban, vagy inkább alacsonyan Besenyei Péter műrepülő világbajnok repdes a mogyoródi dombok felett.

A Global Road Safety Partnership Magyarország Egyesület hatalmas közlekedési parkjában bárki kipróbálhatja KRESZ-tudását és a részeg-szemüveget, amivel alkoholos befolyásoltságot szimulálnak, és a gyalogos-szlalompályán kell végighaladni vele. Az óriási oktatószimulátorban ülve robogón, személyautóban vagy akár 40 tonnás kamionban ülő sofőrnek képzelheti magát bárki, és még jogosítvány sem kell hozzá. A teljesen ingyenes rendezvényt az előző évben két nap alatt 140 ezren látogatták, idén ennél is több nézőre számítanak a szervezők szeptember 15–én és 16-án a Hungaroringen.

Vérével segíthet a pálya mellett

Az Országos Vérellátó szolgálat és a Renault közös szervezésében lesz véradási lehetőség, a részvételhez szükséges személyi igazolvány, TAJ- meg lakcímkártya, és teljesen alkoholmentes szervezet.

Több kategóriában lesznek futamok a Hungaroringen
Több kategóriában lesznek futamok a Hungaroringen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.